TOP-BG

СОФИЯ – ГРАД НА БЪДЕЩЕТО

Представете си

Представете си, че живете в сграда на бъдещето. Някъде през този…век. Свободната площ в центровете на големите градове е все по-малко и е все по-скъпо да се строи. Затова се строи високо…
Лятна вечер. Метрото ви доставя почти пред входа. Влизате в климатизираното фоайе, поздравявате се с момичето на рецепцията и отивате към асансьорите. Те са три, движат се с 3 м/сек – скорост като за офисна сграда, където се цели да няма струпване на хора. Софтуер с трафик анализ обработва всички заявки по етажи, за да не чакате дълго. Ако желаете, четвърти асансьор, със същата скорост може да ви отведе без междинни спирки на покривния етаж, където е панорамния ресторант. Сегашният шеф-готвач не е кой знае какво – имайте го предвид, но пък гледката си струва.
На партерния етаж е търговския център, доста от семейните съседи пазаруват там след работа. Часът е 18.30. Решавате, че точно сега не ви се чака и се качвате във фитнеса. После хамам, фрешче на протеиновия бар и се прибирате горе. Осми етаж, срещу асансьорите отдясно. Влизате в антрето. Приятно свежо усещане – вентилацията тъкмо е вкарала пресен въздух. Навън все още е топло, 36°С. Пресният топъл въздух постъпва във вентилационната система, охлажда се до 28°С, допирайки се през рекуператор до изхвърляния вече застоял (но пък охладен) въздух. Климатична машина доохлажда пресния въздух до желаните 22°С. Както се казва, сool!
Влизате в дневната, там също е приятно свежо и хладно. Освен вентилацията, за да не прегряват помещенията се грижи алуминиева окачена фасада от световно признат доставчик. С прекъснат термомост и троен стъклопакет. Стъклата й са с висока селективност – запазват висока пропускливост на естествена светлина, при ниска UV-­пропускливост. Още е светло. При нормативно изискване за площ на прозорците минимум 1/6 от площта на стаята, в тази сграда е 1/3. Сякаш се сливате с панорамата на града.
В дните, в които нивото на фини прахови частици е достатъчно ниско, можете да кажете OFF на технологиите и да си отворите прозорците…като в доброто старо време.
Над вас тъкмо са се нанесли нови съседи. Сега правят ремонт, местят мебели. Тихо е. Усмихвате се – имате си звуков амортисьор. Всяка етажна плоча е с 30 мм шумоизолация, която поглъща ударния шум преди да стигне до конструкцията и да се разпространи до дома ви. Съседите отляво са младо семейство и често се събират с приятели вечер. Но стените са с многослоен шумоизолационен пълнеж и поглъщат въздушния шум.
По времето, когато купувахте, много се говореше за пожарите във високите сгради. Тази сграда съчетава няколко принципа на пожарозащита – огнеустойчивост на фасадата; огнеустойчиви стени на шахтите с вертикални инсталации; датчици за пожароизвестяване във всяка стая и система за автоматично пожарогасене с водна мъгла. Тази водна мъгла е голяма работа! Преди 4 г. детето си играло със запалка и неволно подпалило възглавничка в стаята си, пламнала и завесата. Детето се уплашило и излязло от стаята. Пожарните датчици са комбинирани – за да задействат, са необходими и дим и топлина. Отворили са микродюзите на системата за водна мъгла. Налягането й е 120 барa – толкова високо, че от една капка вода, системата прави 8000 капки. Вода върху мебелите? – тя дори не ги е достигнала. Топлината в стаята преобразувала водната мъгла в пара, която заема 1700 пъти повече обем. Парата отнела кислорода и бързо задушила пожара. Повторно запалване е било невъзможно.
Та така.. Представете си, че живеете в сграда, която се грижи за вас, вместо вие за нея. Представете си строителя на тази сграда – защо е строил по този начин навремето. Тогава никой не строеше така – просто не излизаше сметката да вкарваш толкова технологии в една сграда. Ходи после и обяснявай смисъла на всичко, което е направено. А и търсенето в големия град лесно осигурява клиенти – защо да избираш трудното?… Твърде напрягащи въпроси – и без това беше тежък ден.
Сипвате си хубаво питие, плясвате с ръце и приглушавате светлината. Приятна вечер!

Златен Век

Поради обществения интерес към казуса на сграда ЗЛАТЕН ВЕК, Артекс Инженеринг АД счита, че е необходимо да представи пълната хронология на събитията, както и документите, свързани това.

ARCHDESIGN СЕ ПОДКРЕПЯ ОТ CANADAPROPERTIES