TOP-BG

Главният секретар на ДСБ със сменена фамилия, издирван за имотни измами

Източник: Телевизия Европа, breaking.bg | 08.04.2019г. 09:31ч.

Съвместно разследване на Телевизия „Европа“ и Breaking.bg: Главният секретар на ДСБ със сменена фамилия, издирван за имотни измами

Вижте разследването във видеото:

Вместо да строи жилища с пари на ивнеститор той пазарувал „Порше“ и ремонтирал апартамента си
Как Емил Илиев става Емил Мачиков след като е завлякъл български емигрант с милиони евро?

Политическата трансформация е често срещана в България. Някои партийни деятели обаче стигат по-далеч от обикновената промяна на политическата идеология и подменят дори името си, след като са издирвани и съдени за крупни строителни измами в размер на милиони евро. Такъв е случаят с главния секретар и основен партиен архитект на Демократи за силна България Емил Ивов Илиев, известен в българските политически среди като Емил Ивов Мачиков, установи съвместно разследване на телевизия Европа и сайтът breaking.bg.
Историята стартира през далечната 2006 г. Тогава настоящият партиен ръководител Емил Мачиков, известен по това време с името Емил Ивов Илиев, се запознава с живелият дълго години в Германия Константин Мавродийски. Под предлог, че ще му помогне за изграждане на строителен бизнес, Емил Илиев сключва договор с компанията на Константин Мавродийски „Кристиан 98“ ЕООД и заедно създават дружеството „Здравец инженеринг“ ООД. Управител е именно Илиев, както и собственик на 90% от капитала. Дейността на дружеството се съсредоточава около изграждането на два строителни обекта в столичния квартал „Манастирски ливади“ – „Здравец 1“ и „Здравец 2“. Технически директор на строежите е бащата на Емил – Иво Илиев. С което започват и проблемите… за Константин Мавродийски.

Борислав Вълчев, адвокат на Константин Мавродийски:
„Казусът беше такъв, че той беше инвестирал една сериозна сума в проекти жилищно строителство в Манастирски ливади, т.нар. проекти „Здравец 1“ и „Здравец 2″. И ми разказа една история, която ако мога да преразкажа с две думи – неговите партньори го бяха измамили. Измамата се състои в това, че той е дал едни пари, които се харчат за други неща и не влизат в проекта.“

Следва конфликт. През 2008 г. Константин Мавродийски, в качеството си на управител на фирмата „Кристиан 98“ ЕООД и съдружник в „Здравец инженеринг“ ЕООД отправя последно предупреждение към Емил Илиев. Причината – грубо нарушаване на договореността за строеж на обектите и отклоняване на средства от фирмения капитал за други дейности. Според Мавродийски 420 000 лв. фирмен капитал е използван от Илиев за извършване на основен ремонт на апартамент на ул. „Гурко“ 25 в София, комплексно саниране на фасадата на 5 етажна сграда на същия адрес и ремонт на вила, намираща се в село Коняво, област Кюстендил
Нещо повече, отново с фирмен капитал е закупен луксозен джип на лизинг, чиято стойност с лихвите надхвърля 200 000 лв. Придобиването на автомобила се случва веднага след като Мавродийски прехвърля на Илиев първите суми за строежите „Здравец 1“ и „Здравец“ 2. Според Мавродийски техническият директор Иво Илиев е оправдал изразходването на 264 000 лв. от капитала на „Здравец инженеринг“ ООД с „изплащане на задължения към „опасни лица““. Кои са опасните лица, на които фамилията Илиеви е изплатила над 260 000 лв. – не става ясно.

Въпреки предупреждението, Емил Илиев, известен днес като Емил Мачиков, не променя поведението си. През август 2010 г. той е изключен от дружеството, на което допреди това е бил управител. Самият Илиев не присъства на заседанието, а е представляван от баща си Иво Радков Илиев.

Борислав Вълчев, адвокат на Константин Мавродийски:

„Може би 2011-2012 г. повече не сме чували за Емил Илиев, въпреки че „Здравец Инженеринг“ ЕООД, вече с нов управител, беше завело дело срещу предишния си управител за част от сумите, за които се твърди, че са били отклонени. Гражданско дело, на което Емил Илиев беше осъден. Получихме изпълнителен лист, но ЧСИ-то не успя да го намери. Така или иначе не последва нищо, защото това лице нямаше нищо на свое име, нямаше имущество.
Изключването на Илиев, известен днес като Мачиков, от дружеството „Здравец Инженеринг“ обаче не слага край на сагата. По време на управлението си той е сключвал предварителни договори за покупка на апартаменти с трети страни. След напускането му една от тези страни, в лицето на компанията „СК-13 финанс“ завежда дела срещу „Здравец Инженеринг“ и иначе казано, срещу вече измаменият Константин Мавродийски. Дела, които продължават и до днес.

С излизането на Илиев от касата на дружеството изчезва и сумата от 370 000 лв. Заради изчезналите суми срещу бившият строителен предприемач и настоящ политик е образувано и досъдебно производство.

Борислав Вълчев, адвокат на Константин Мавродийски:

Подадохме не една, а повече от една жалби в СДВР и в прокуратурата. Беше образувано досъдебно производство в СДВР. То беше спряно, тъй като Емил Илиев не можеше да бъде открит.

Защо Илиев не е могъл да бъде открит? Според разкази на негови съпартийци в ДСБ в този период той не е присъствал в страната. Сред спряганите дестинации за отсъствието му са Великобритания и Балеарските острови. Така се стига до 2013 г., когато Емил Ивов Илиев става Емил Ивов Мачиков. Проверка на Телевизия Европа и сайтът breaking.bg установи, че при запазване на всички други свои лични данни, Емил Илиев променя фамилията си на Мачиков и се впуска в партийният живот.

Емил Мачиков е приближен както до председателят на ДСБ Атанас Атанасов, така и на предишния ръководител на ДСБ и настоящ водач на листата на партията Радан Кънев, който го е и привлякъл в редиците на „тъмносините“. Мачиков придружава Атанас Атанасов на конференциите на Европейската народна партия.

Емил Мачиков е и сред основните упълномощени лица на ДСБ в Централната избирателна комисия, където се представя със смененото си фамилно име. Според функционери и симпатизанти на партията, именно Мачиков е основният организатор на последните няколко предизборни кампании, включително и е поел тази функция в настоящата кампания на „Демократична България“.