TOP-BG

Cтъклената галерия “Аросита“

Cтъклената галерия “Аросита“

Преобразената галерия “ Аросита“ обърна своето лице по посока на изящното изкуство на стъклото. Галерията от години има своето запазено място в художествения живот на столицата на уютната улица “Врабча “, недалеч от Операта. Сигурно е случайна закономерност, но едни от най-изисканите европейски галерии за стъкло се намират в непосредствена близост до оперни театри.
Дългогодишно е желанието на собствениците на галерията художниците Екатерина и Кольо Гецови да покажат в галерията си най-доброто от най-добрите български творци, работещи в областта на изкуството от стъкло. Екатерина Гецова е познато и водещо име в областта на монументалната стъклена пластика и двамата художници са завършили престижната чешка приложна Академия за изящни изкуства.
Българските традиции в областта на стъклото са с чешки корени.
Повече от 30 год. български студенти се обучаваха в чешката приложна Академия UMPRUM в Прага под ръководството и методиката на световно признатият проф. Либенски /1921-2002/.Повечето от тях, като проф. Райко Райков, доц. Стоян Гайдов, Таня Манчева, Екатерина Гецова, Константин Вълчев, Ангелина Павлова положиха основата на българското изкуство в стъкло.
Чешкото стъкло благодарение на личността и таланта на проф. Либенски се превърна в явление на автентичната чешка национална култура и в най-високите си постижения се превърна в част от световната култура.
Това не би било възможно , ако преди това не бе изминат дълъг път в оформянето на естетическата мисъл и новото разбиране на декоративните форми; провокираща, чупеща всякакви стари канони, така че материалът придобива нов облик.
Синтетичността и толерантността на изкуството в стъкло, където се срещат и сливат светлината с прозрачността, живописта и архитектурата, пластичната грация, артистизмът и дори най-новите постижения на техническата мисъл, но преди всичко – емоционалното въздействие на всичките му компоненти ни дават основание да твърдим – стъклото е жива, топла материя, която се оформя и процъфтява.
Пластичността и живописта в стъкло представляват изтънчена, ерудирана, изненадваща и много лична вариация.
Естествено всеки един докоснат от щастливата съдба да бъде в епицентъра на най-доброто в тази област, е да остане “заразен” за цял живот от красотата и изящество-то на този материал.
Представените в експозицията автори, се показват с най-новите си творби и характерната си стилистика:
Ламинираните пластики от стъкло и метал на Екатерина Гецова, шлифованите пластики на Райко Райков,Стоян Гайдов, Таня Манчева и Борислав Куруджиков, топените пластики и Ангелина Павлова.
Търсенията на всеки един от авторите на тази чудесна колекция са плод на многогодишни усилия и терзания.
Художествените произведения в стъкло показани в експозицията са измерения в пространството, то е форма, която не е сведена до познати рамки и контур. Когато светлината проникне през пластичните обеми и се вдълбае в масата , оставя да изпъкнат безбройните вътрешни релефи и изведнъж тя става подвижна.
Магия! Магията на стъклото.
Надявам се , че публиката на тази “нова “, преобразена галерия също ще бъде омагьосана и заразена от стъклената грациозност.

Ангелина Павлова

24.02.2003
София