TOP-BG

Хората искат да знаят

Хората искат да знаят

Заради обществения интерес, заради хората, националните медии препускат, обсебени от мисли за по-висок рейтинг. Без значение са последиците.
Рейтингът, трафикът, зрителският интерес, читателският интерес – всичко това се измерва само с едно – пари. Това е причината, поради която медиите са жадни за новини. Новини, които са скандални, които привличат.
Какво е най-тревожното?
Разпространена беше новина от страна на Свободна Европа и „Антикорупционен фонд“ под формата на разследване и разкритие за съмнения около сделки с продажба на недвижими имоти на политици от управляващата партия, нанасяща силен удар в хода на предизборна кампания срещу партията ГЕРБ. Твърденията са, че политиците са придобили недвижими имоти на преференциални цени от АРТЕКС, като от това се правят изводи, че най-вероятно компанията получава нещо в замяна.
Последваха оставки, очаквани като защитна реакция от страна на управляващите, в опит да се намали напрежението.

Нужна бе ясна причина, поради която компанията Артекс Инженеринг да продава апартаменти на толкова много политици от управляващата партия.

На секундата в пространството се пусна и влезе в обръщение „Поправката Артекс“ – приет закон преди 2 години. За по-малко от 6 часа този закон стана лайтмотив на цялата сага.
Но бързо се разбра, че законът е създаден, за да обслужва общински инфраструктурни проекти за милиарди левове. Впрочем при гласуването на този закон гласуват всички партии „за“, поради явна прагматична необходимост.
И да, наистина този закон се отнася и до един от обектите на компанията Артекс Инженеринг – сградата „Златен век“.


В предаване по БТВ Георги Шопов – председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, разясни смисъла и действието на този закон много добре. Опасявам се, че никой не пожела да го чуе. До края на деня се жонглираше с извадени от контекста изречения от неговото изказване.
Кой ще докаже, че в разпространяваните сделки има конфликт на интереси, защото до момента под булото на съмнения се раздават присъди и извършват внушения, които освен че генерират рейтинг, нанасят щети не само на въвлечената компания в този скандал, но и на целия бранш.
Не случайно браншовата организация излезе с отворено писмо във връзка със събитията.

Трябва да се зададат някои основни въпроси:

След като явно този закон не е създаден специално за компанията Артекс, то какви биха били въобще връзките и с управляващите, освен печалбата от имотните сделки?
Може би имат спечелени обществени поръчки? – Но не, тази компания никога в своята история не е печелила, дори не е участвала в такива.
Сградата „Златен век“ е атакувана само и единствено от неправителствени организации, притискащи АРТЕКС чрез всички познати и утвърдили се през последните години методи и средства – протестни действия, отворени писма, сигнали за извършване на проверки, негативни кампании в социалните мрежи и т.н.
Какво гарантира, че именно тези хора, чрез позицията си обслужват обществения интерес?
Медии като БТВ в последните години отразяваха всяко едно протестно действие, по начин, по който днес с лекота се твърди, че срещу сградата на АРТЕКС „Златен век“ имало обществено недоволство?

За по-малко от половин час човек може да научи достатъчно за инициативния комитет, който стои зад протестите срещу компанията.
Единият от тях е небезизвестен скандален бизнесмен, свързан пряко с недвижими имоти и строителство (семейството му участва в съдебни дела за милиони), яростно защитаващ подсъдимите Арабаджиеви, собственици на хотел Маринела. Впрочем, новостроящата се сграда „Златен век“ пречи единствено на хотела. Същият е с фирма, дължаща повече от 100 000 лв. към държавния бюджет. Това ли е човек, който отстоява обществените интереси? Това ли е гласът, който трябва да слушаме?
Другите, участващи в инициативния комитет са партийно поставени на всички протести от лидера им Георги Кадиев, чиято партия е готова да влезе във всякакви безпринципни споразумения, само и само да се превземе някое кметско или общинско място, какъвто беше и случаят с подсъдимата в момента кметица на община Младост.

Сред протестиращите са ясно разпознаваемия бивш зам. кмет на Младост, изгонен от Иванчева, по причини, които не ме вълнуват, който в момента кръстосва всички възможни медии, отварящи му врата и дава интервюта от позицията на обществен защитник. Не, благодаря!

Такива хора са способни да генерират невероятни щети за околните, преследвайки свои, лични интереси.

Същите не изпитват и най-малко уважение към нито една държавна институция, тъй като на многото проверки, които са предизвикали, не е открито нито едно нарушение. Според тях – нормален е извода, че всички са корумпирани и върху компанията Артекс има политически чадър.
За фирма, която дава работни места на над 700 човека, която плаща данъци, прави дарения и инвестира всичките си пари само в България е доста непочтено да се твърди, че е в закононарушение след направени немалко проверки, доказващи законността на проектите и. А и същите не са предизвикани от натиск на управляващите, както се твърди, а от неправителствени организации, защитаващи може би персонални, политически и икономически интереси.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

ПРОТЕСТИТЕ НА КАДИЕВ

Възможно ли е протестиращите граждани от квартала да са излезли спонтанно, предвождани лично от „другаря“ Георги Кадиев, а сред организаторите да са трима от управителния борд на политическа партия „Нормална държава“?

НЕБОСТЪРГАЧ ЛИ Е ХОТЕЛ РОДИНА?

Общински наем от над 300 000 лв. малее на общинския съветник Войслав Тодоров

Поредният псевдо-протест в квартал Лозенец

Протест срещу високата сграда на Артекс в кв. Лозенец

Граждански​ протест​ против​ ​изграждането​ ​на​ ​небостъргача​ на Артекс​ на​ ул.​ Златен​ ​рог ​10