Съдебни искове

През последните години Инициативен Комитет „Лозенец“ упражняваше свободно гражданските си права под формата на протести, медийни изяви и комуникация с институциите, чрез жалби, писма, становища и др. срещу сграда Златен век. През целия този процес, компанията Артекс Инженеринг, строяща сградата, нито веднъж не е предприемала действия, целящи потискането и отнемането на свободата на тези хора да изразяват гледната си точка.
Очевидно е, че заведените граждански дела са срещу персоналното поведение и конкретни изказвания на гражданите Никола Вапцаров и Мариан Башур, а не срещу ИК Лозенец. Ако беше обратното, то задължително щеше да се предприеме иск и срещу общинския съветник Войслав Тодоров.
Публикуваме както официалното изявление на Артекс от сайта им arteks.eu.

Компанията Артекс счете за необходимо да защити своето безупречно до този момент име и да потърси отговорност от всеки пряк участник в процеса на разпространяване на преднамерено неверни твърдения.

АРТЕКС ЗАВЕДЕ ПЪРВИТЕ СЪДЕБНИ ИСКОВЕ НА ОБЩА СТОЙНОСТ 200 000 лв. ЗА УРОНВАНЕ ПРЕСТИЖА И ИМЕТО НА КОМПАНИЯТА

Заведени са съдебни искове в СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД от 04.06.2019 г. с входящи номера 73212 и 73213 от името на „АРТЕКС ЗЛАТЕН ВЕК“ ООД и „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ“ АД, на основание чл. 45 от ЗЗД срещу лицата Никола Николов Вапцаров и Мариан Фади Башур, като разпространители на неверни, клеветнически и обидни твърдения за компанията, използвайки всички възможни средства като социални мрежи, телевизионни, печатни и онлайн медии.

За да се избегнат неверни интерпретации във връзка със заведените дела, декларираме, че те не са срещу организацията ИК Лозенец, нито касаят правото на протест, още по-малко свободата на словото.

Не считаме за редно да публикуваме съдържанието на исковете, тъй като е добре те да достигнат до лицата, до които се касаят по стандартния за това ред, а не чрез медиите.

Ако обвиненията бяха насочени към ИК Лозенец, то щеше да е нормално да се заведат дела срещу всички учредители на тази организация.

Считаме, че изказвания от рода на „бих се зарадвал, ако един ден им дадат на „Артекс“ да построят един огромен блок на остров Белене, 200 етажа ако искат, и там да раздадат безплатно на всички политици по един апартамент – с най-голямо удоволствие, и с мост само към Румъния…“, „Ще направят един квантов реактор да ги гони комарите и това е…“, както и определянето на обект на компанията като „паметник на грозотията“ и десетки други добре документирани изявления на лицата Никола Вапцаров и Мариан Башур са преднамерени с цел увреждане на репутацията.

Изразяването на лична позиция по определен въпрос, включително в интервюта, трябва ясно да се разграничи от използването им като възможност за създаване на внушения у аудиторията и за съзнателно и системно увреждане на репутацията на търговски дружества, които са изграждали такава в продължение на десетилетия.

Свободата на словото не е и не би могла да бъде безпределна и да допуска уронването на престижа и търговската репутация на трети лица.

Източник: arteks.eu

8 thoughts on “Съдебни искове

 • юни 27, 2019 в 9:34 am
  Permalink

  ЛИЧНО му се обадил Бойко Борисов, за да му каже, че ще спре строежа на Артекс. Забележете. Кога друг път Б.Б. се е обаждал на някого лично? Протести има и в Младост срещу други обекти и т.н. Отдавна го твърдя, а сега думите ми се потвърждават- Мариан Башур е човек на Кадиев, а в личната война между Кадиев и Борисов, пострадаха само Артекс и Деси Иванчева. Ето това се случва.
  Питам се защо, след като направих разкритието за това колко неслучаен човек е Башур на протестите, защо на мен Б.Б. не ми се обади да ме попита? М? Само си питам аз.

  Отговор
 • юни 27, 2019 в 9:47 am
  Permalink

  СИРИЕЦ – ИЗМАМНИК СЕДИ ЗАД ПРОТЕСТА В ЛОЗЕНЕЦ

  Известният сирийски измамник Башур, гласи нова схема за събиране на милиони. Мнимият бизнесмен, известен със съмнителните си схеми и строителни фирми, организира платени протести срещу построяването на небостъргач в Лозенец. Новостроящата се сграда на ул. “Златен Рог” в кв. Лозенец, е собственост на известната с патриотичните си клипове и иновации в строителството фирма Артекс Инженеринг.
  Още през 2016-та година срещу фирмите на Башур, една от която е компанията “Крит” бе проведена акция от СДВР в Лозенец. Ала това не е първата схема, в която се забърква бизнесменът. През 2007-ма година изпълнявайки съмнителна сделка с вече бившия Детмаг, Башур използва фирмата си БТ Пропъртис ЕООД, и сключва договор за лизинг на помещенията.
  Същият има други дружества занимаващи се с недвижими имоти, а сред тях са Интер Булгериън Пропъртис Силвър ЕООД, Интер Булгериън Пропъртис Ред ООД и Ню Юръп Пропъртис ЕООД. По време на сключването на лизинговия договор Башур е мажоритарен акционер към Пропъртис Дивелопмнет АД (дружество собственик на БТ Пропъртис). По-късно дяловете му са прехвърлени на Крум Лазев.

  През май 2008-ма година Пропъртис се занимава с реконструкцията на Детмаг, а в проекта е заложено да бъде преустроен в шест отделни обекта (магазини с номера от едно до шест). Башур не завършва проекта до край, след което затъва в дългове за лизинг възлизащи на 25 млн евро. В следствие на това, договорът на Пропъртис е прекратен през 2011-та година заради неплащане.

  През ноември 2011-та година ДСК Лизинг получават писмо от БТ Пропъртис, което предлага да купи Детмаг. Лизинговата компания отхвърля това искане, настоявайки да се изплатят дължимите 25 млн. евро. Последвалата контраоферта от Пропъртис е да се изплатят само 6.5 млн евро от дължимото, а лизинговата компания да закупи Детмаг. Нещо, което отново е отхвърлено и ДСК Лизинг АД отново търси своите 25 млн. евро. Наглостта на Башур не спира до тук. Той предявява претенции да му бъде изплатена сумата от 1 855 759.61 лева за общезщетение при извършени подобрения в имота, ала лизинговата компания отхвърля и това искане. Така на 1 декември 2011-а дружеството БТ Пропъртис продава хипотетичното си вземане от 1 855 759.61 лв., за които претендира, че ДСК Лизинг му дължи на БГ Билдинг Консулт ООД. Още на следващия ден новият собственик на вземането иска от Пернишкия окръжен съд да допусне обезпечение на бъдещ иск по тази сума, като наложи възбрана върху имота на ДСК Лизинг – въпросния партерен етаж и мецанин на бившия Детмаг.

  В крайна сметка се оказва, че фирмата купувач е собственост на Юлиян Иванов и на Застрахователен брокер Експрес АД. Въпросният брокер е свързан с Юпитер Лизинг най-малкото защото Иванов е в нейния мениджмънт. Лизинговото дружество е създадено през 2004-а от финансистката Славка Иванова, някогашен учредител и бивш изпълнителен директор на Кредит Експрес Банк (сега Токуда Банк) и на застрахователно дружество Юпитер, чийто лиценз бе отнет през 2005-а. След сериозна съдебна битка между фирмите и още редица документални измами от страна на Башур се оказва, че към настоящия момент БГ Билдинг Консулт все още не е платило съдебната такса от 74 хил. лева. Затова не е странно защо известният измамник вече има по-висока цел и се е насочил към по-сериозни имотни схеми, обвързани явно и с платени протестни шествия.

  Отговор
 • юни 27, 2019 в 1:09 pm
  Permalink

  Башур определено има някакви лични и бизнес интереси в цялата работа, доста далече от чувството за граждански дълг. Дали има нещо общо с факта, че има бизнес с недвижими имоти?

  Отговор
 • юни 28, 2019 в 7:22 am
  Permalink

  Башур е свързан с Цветанов. Мариан продава имотите на Цветанов. А уж беше чисто лице…

  Отговор
 • юни 28, 2019 в 10:31 am
  Permalink

  Заради 20 души на улицата да спрат сградата и да го нарекат „обществено недоволство“. Това само в България може да се случи…

  Отговор
 • юли 1, 2019 в 7:48 am
  Permalink

  Така става когато тръгнете да съдите хора на Борисов. Ясно е, че делата срещу тях падат. Мариан Башур е толкова свързан с ГЕРБ, че може да го видите по София да оглежда сгради, пред които след няколко дни идва и Цветанов. Любопитно съвпадение.

  Отговор
 • юли 1, 2019 в 7:49 am
  Permalink

  Пфф. Начи като ги вида тия и са ми еквивалента за мазни и хрантутени типове. Тия са толкова с хората от Лозенец, колкото аз съм с Марсианците !

  Отговор
 • юли 2, 2019 в 6:32 am
  Permalink

  Тоя Башур нали стана ясно, че няма да го съдят по нареждане от най-горе 🙂 Ясно защо – услуга за услуга. Той направи протестите в услуга на определени хори, сега те му спасяват д-то.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.