НОВА СОФИЯ

ФРОГ НЮЗ: Столична община прилага двоен аршин по отношение на небостъргачите

ФРОГ НЮЗ изнесе скандалните разкрития за управлението на Фандъкова

ИЗТОЧНИК: frognews.bg, 18.07.2019

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков често повтарят, че са непредубедени по отношение на строителството в София. Всичко правели по закон и в името на гражданите. Фактите обаче сочат друго. Шумотевицата около строителството на небостъргача „Златен век“ позатихнаха. Но скандалното поведение на общината продължава. Множество документи, с които Фрог Нюз разполага, показват, че екипът на кмета мери с двоен аршин в различните случаи.

Припомняме ви, че строителството на „Златен век“ бе спряно с мотива, че е изтекло разрешителното им за строеж. Във връзка с този казус гръмна огромен медиен скандал. Очаква се до дни съдът да каже последната си дума дали строителството на небостъргача да продължи или завинаги да „замръзне“. Общественото мнение се раздели, защото така и не стана ясно какви точно са греховете на строителите и защо мнението на общината и различни експерти се променяше с часове. Любопитното е, че в момента се извършват градежи на сгради и инфраструктурни проекти, които също са със изтекло разрешително, но за тях никой не споменава. Не малка част от тях са в София, което поставя на дневен ред какво прави администрацията на столичния кмет Йорданка Фандъкова, за да е майка за едни и мащеха за други. В смисъл – защо „Златен век“ е спрян заради изтекло разрешително, а други сгради продължават да се строят!?

Ето и конкретен пример

Той е свързан с издигането на 113-метровата сграда „Ай Тауър“ в историческия център на София на „Солни пазар“. Ако съпоставим документите на „Златен век“ и „Ай Тауър“ ще видим, че те са 100% съотносими едни към други. Само че едната сграда чака съдебно дело и строежът е спрян, а другата продължава да се строи. Въпросът е принципен. Защото разрешителното за строеж на „Ай Тауър“ е от 28.09.2012 г., т.е. би трябвало вече да е изтекло.

Според Закона за устройство на територията (ЗУТ) разрешителните за строеж важат за 5 години, след което могат да бъдат продължени за още толкова в рамките на 14 дни, след изтичането на този срок. Това стана възможно с поправка в закона, направена през 2017 г. Именно тази поправка беше в центъра на медийния скандал около Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Но да се върнем отново към индентичната на „Златен век“ сграда „Ай Тауър“. От документи става ясна, че допълнение за изменение на проекта от 07.03.2017 г. и 08.02.2019 г. са подписани от гл. архитект на София, което значи със знанието на г-жа Фандъкова и всички останали институции. Това изменение и допълнение от дати 07.03.2017 г. и 08.02.2019 г. се отнася за разрешително за строеж от 2012 г., което би трябвало да е изтекло по логиката на техните разсъждения. Датата на последното изменение – 08.02.2019 г. е дори много след изтичането на едногодишен гратисен период за удължаване на разрешителни за строеж, какъвто срок напоследък главният архитект споменава в свои изказвания.

Проектът явно е забавен по причини, сходни с десетки други проекти в страната. Но, факт е по издадените изменения и допълнения, че разрешително за строеж не е удължавано. На документите е посочена датата на последното разрешение за строеж, което е единствено и първо.

Всичко това поставя на дневен ред няколко важни въпроса:
– Защо министър, кмет, шефове на институции, главен архитект се втурнаха да обясняват, че поправката няма ретроактивност действие?
– Защо не извадиха списъците със сгради, които се строят и заради които е направена тази поправка?
– Защо решиха, че договарянето с протестиращи, политически подкрепени организации е по-важно, отколкото реалността?
– Защо не даваха адекватни отговори на журналистите, които се мъчат да научат нещо повече по този казус?

Очаквайте продължение по темата във Фрог.

Екип Фрог Нюз

Група НОВА СОФИЯ, както и много български журналисти, които са наистина свободни, вече говорят открито за скандалното управление на Столична община в навечерието на избори за нов кмет на София.

За нас автоцензурата в българската журналистика е най-големия враг на свободата на словото в тази страна.

Група НОВА СОФИЯ