TOP-BG

София Прайд

София Прайд традиционно се проведе за 11 път, но сега съпътстван с още 3 противопоставящи се събития: контрапротест на националистите, шествие „Да спасим децата на България и българското семейство“ и „Поход за семейството“.
Противопоставянето на традиционния вече Прайд парад не е неочаквано, като се има предвид отхвърлянето на Истамбулскта конвенция, която отвори много въпроси, създавайки дискусии, които никога преди това не са се състояли толкова активно в страната. Противниците на Прайда не желаят хора с т. нар. нетрадиционна сексуална ориентация да шестват и развяват многоцветни знамена, парадирайки и пропагандирайки своята различност. Те считат, че това застрашава традиционните семейни ценности на българина. Въпреки непрекъснатата пропаганда от медиите и филмовата индустрия, че това е Новото нормално, традиционно българите са крайно консервативни.
Напоследък се появяват множество въпроси, които намираме за смислено да споделим. Около 15 страни от епропейския съюз изравняват правата на хетеро и гей-двойките, давайки им възможност за сключване на брак, осиновяване, онаследяване и т.н. И тук България, както и останалите страни, са поставени пред ситуация, в която неизбежно трябва да признаят, както сключените бракове, така и ако в тези семейства има осиновени деца. Колко близо сме до ситуацията български двойки да сключват брак на територията на европейски страни, в които това е възможно и да се връщат в България с всички произтичащи от това промени на семейния им статус, с който държавата е длъжна да се съобрази.

[siteorigin_widget class=“Pdfprnt_Buttons_Widget“][/siteorigin_widget]