TOP-BG

Служители от служба „Оперативен контрол“ на НАП на протест

Предстоящото закриване на цял отдел в НАП накара служителите му отново да излязат на протест.
С шествие от Министерство на финансите до централата на НАП в София, те изразиха своето недоволство заради отказа на директора на агенцията да преговаря с тях. Този отказ вероятно е вследствие на това, че в първия протест служителите искаха неговата оставка.
Протестиращите желаят подписване на споразумение, до подписването на което да не се съкращават служители. Предвидено е да се съкратят около 300 служители на НАП.
Става дума за преструктуриране на НАП и закриване на този отдел след множеството нарушения и корупционни практики в отдела.
Не са редки случаите, в които хванати в нарушение обикновено малки търговски обекти са системно изнудвани за пари. Целевата група са именно малките форми, тъй като те често са в нарушение, в опит да се задържат на пазара и да удържат конкуренцията на по-големите вериги.
Тъй като Правителството иска по най-бързият начин да оздрави средата, за да може установените с години корупционни схеми да бъдат драстично намалени, взима решение за съкращаване на цял отдел с толкова много служители. Едва ли има служител в този отдел, който ако не участва, поне да знае, че в отдела му се случват подобни престъпления, а знанието според нас е равно на съучастие. Колко ли години ще трябва да минат ако бяха оставени прокуратура и съд евентуално да залавят и осъждат лицата, уличени в корупция в този отдел, като имаме предвид колко трудно доказуеми са подобни престъпления и какъв огромен ресурс трябва да се вложи, за да може да се събере доказателствен материал. Случаят с подсъдимата кметица на Младост Десислава Иванчева е един чудесен пример за това. Колко от далите пари нарушители биха свидетелствали, че са част от подобни престъпни практики.

[siteorigin_widget class=“Pdfprnt_Buttons_Widget“][/siteorigin_widget]