TOP-BG

Сингапур – среща на велики архитекти

Сингапур – среща на велики архитекти

Развитието на световната архитектура дава израз най-вече в страна като Сингапур, където множество талантливи архитекти и архитектурни студия разгръщат своя потенциал и създават едни от най-чудотворните сгради в света. Ето и някои лауреати на наградата Прицкер, които са оставили своя почерк и в Сингапур.

ТОЙО ИТО:

VivoCity

CapitaGreen

Belle Vue Residences

Crescent & Pioneer Hall at NTU

The Crest Condominium

НОРМАН ФОСТЪР:

South Beach (U/C)

New Supreme Court

Capella Resort

Expo MRT Station

РИЧАРД МАЙЕР:

Capitol Singapore

Camden Medical Centre

КЕВИН РОШ:

Ritz-Carlton Hotel

ФИЛИП ДЖОНСЪН:

Millenia Walk

ЯУ МИН ПЕЙ:

Gateway Towers

Raffles City

OCBC Centre

The Tomlinson

ЖАН НУВЕЛ:

Le Nouvel Ardmore

Nouvel 18

КЕНДЗО ТАНГЕ:

One Raffles Place (UOB Plaza)

Pickering Operations Complex

Singapore City Gallery (URA Centre)

Singapore Indoor Stadium

ФУМИХИКО МАКИ:

MediaCorp Broadcast Centre (U/C)

Republic Polytechnic

ДЖЕЙМС СТЪРЛИНГ:

Temasek Polytechnic

Сингапур – перлата на Азия

Сингапур е град-държава в Югоизточна Азия. Създадена като британска търговска колония през 1819 г., след обявяването на независимост тя се превръща в една от най-проспериращите и благоприятни за данъците страни и се гордее с най-натовареното в света пристанище. Добре разположен на търговските пътища между Китай, Индия, Европа и Австралия, не случайно Сингапур е бил апетитен за много велики морски сили като Португалия и Холандия, но в крайна сметка, Англия, в лицето на сър Томас Стамфорд Рафълс успява да стъпи на острова и да го обяви за свободно пристанище, без да се начисляват мита върху търговията. През Втората световна война Сингапур е окупиран от японците. Завръщането на британците през 1945 г. в една от най-облагодетелстваните колонии е триумфално.

Днес,

вече независим от 9 август 1965 г. град-държава, Сингапур тачи своите създатели и продължава да е една от водещите търговки сили в света. Официалният език е английски, въпреки че населението е предимно от китайци и освен това: малайци, индийци и голяма група работници и емигранти от цял свят. Сингапур бързо се превръща в една от най-богатите и най-развити държави в Азия, въпреки липсата на природни ресурси. Малката площ на Сингапур, с население от над 5,5 милиона души го прави много пренаселен град, който се развива непрекъснато и привлича хора от цял свят. Най-известните световни архитекти правят изключителни творения. Градежът на невероятни кули е в своя разгар, защото това е град, който се развива изключително по височина и по този начин запазва зелените си площи и паркове. Но това не е всичко! Като островна държава, Сингапур прави всичко възможно да увеличи своята площ, дори за това изкупува земя от съседни държави.

Любопитно за Сингапур:

  • Сингапур е парламентарна република, но повечето депутати са членове на една партия. Управляващата Партия на народното действие (ПАП) доминира на политическата сцена.
  • Сингапур се смята за една от най-динамичните икономики в Югоизточна Азия и подкрепена от високо образовано население от местни и чуждестранни таланти, Сингапур е естествен избор за многонационални граждани, които желаят да живеят и работят в региона.
  • Изключително развитата икономика на Сингапур може би се дължи на политиката на пълна прозрачност на икономиката и на липсата на корупция.
  • Правителството също силно подкрепя предприемачеството в страната, предлагайки пълно 3-годишно освобождаване от данък върху печалбата за нови компании (за първите 100 000 щатски долара) и с една от най-ниските ставки на корпоративния данък в света от 17% годишно. Дори процесът на учредяване на компанията се извършва изцяло онлайн и може да бъде завършен бързо, в рамките на един ден.
  • Жилищата в Сингапур са скъпи, тъй като високата гъстота на населението и недостигът на земя прави цените на недвижимите имоти да е много висока. Могат да се равнят с тези в Ню Йорк и Лондон.
   Над 80% от жителите на Сингапур живеят в жилищни кооперации, които са субсидирани от правителството.
 •  
 • Още любопитни неща:

 •  Сингапур е един от най-сигурните големи градове в света. Повечето хора няма да се сблъскат с никакви проблеми да ходят по улиците сами през нощта, въпреки че полицията забележимо отсъства от улиците. Но според местната полиция, „ниската престъпност не означава никакво престъпление“ – пазете се от джебчиите в претъпканите райони и не забравяйте напълно здравия си разум“. От края на 80-те години в страната няма нито банди, нито случаи на насилие, свързано с бандата.
 • Религиозната свобода е гарантирана от конституцията на Сингапур. Будизмът е най-разпространената религия, като около 33% от населението се обявява за будисти. Други съществени религии включват християнството, исляма, индуизма и даоизма. Има и много по-малък брой сикхи, зороастрийци, евреи, бахаи и джайни. Около 17% от сингапурците твърдят, че нямат религиозна принадлежност.
 • Сингапур е най-добре да се избягва от юни до октомври, ако имате хронично сърдечно или белодробно заболяване или просто не искате да страдате от нездравословно замърсяване. Между май и октомври горските пожари в съседна Суматра причиняват гъста мъгла, която редовно достига нездравословни нива. Измерванията на качеството на въздуха често показват опасни нива на фини прахови частици.
 • Тъй като Сингапур се намира само на 1.5 градуса северно от екватора, времето е обикновено слънчево, без ясно изразени сезони. Дъжд пада почти ежедневно през цялата година, обикновено с внезапни, тежки дъждове, които рядко издържат повече от час. Разумно е да се носи чадър по всяко време, който да пази както от дъжда, така и от слънцето.
 • Сингапурците избягват топлината и за това имат добра причина. Много от тях живеят в климатизирани апартаменти, работят в климатизирани офиси, вземат климатизираното метро до климатизираните търговски центрове, свързани помежду си с подземни тунели, където пазаруват, ядат и тренират в климатизирани фитнес клубове. Тези климатизирани пътеки са многобройни и често се намират между търговски центрове и високи офис сгради. Пешеходни пътеки, свързват и с подземни метро станции. Някои станции могат да имат до 25 различни пешеходни пътеки, свързващи различни входове / изходи в района, създавайки обширна мрежа от пътеки около централното ядро, което създава впечатление за град под града.

И още…

 • Сингапур е рай за плувците с вероятно най-голяма гъстота на публичните басейни в света.
 • Нощта през септември 2008 г. дава старт на Първата Гран При на Сингапур на Формула 1 (F1). Освен че нощната надпревара е уникална, на мястото на състезанието кипи карнавална атмосфера. Удобството на хотели и ресторанти в близост, разграничават състезанието от почти всички други състезания на F1, провеждани дистанцирано от градските центрове.
 • Сингапурците се движат отляво (британски стил), а възрастта за шофиране е 18. Ограничението на скоростта е само 90 км / ч. по скоростни и 60 км / ч. по други пътища.
 • Сингапурската храна е легендарна, с оживени центрове за сокоизстискване и 24-часови кафенета, предлагащи ястия от всички части на Азия.
 • Алкохолът в Сингапур е много скъп, а дъвка може да се купи само от аптека за медицинска употреба.

Какво е забранено в Сингапур:

 • Наркотици, разбира се. Сингапур има много строги закони за наркотиците, а трафикът на наркотици носи задължително смъртно наказание, което се прилага за всички, включително и за чужденците.
 • Порнографията, пиратски стоки не могат да бъдат внасяни в Сингапур.
 • Белезниците.
 • Храненето на гълъби или маймуни – в и около природните резервати.
 • Дъвка (забележка: продажбата на дъвка е забранена; притежаването на дъвки за лична консумация не е незаконно.)
 • Налице е пълна забрана на тютюнопушенето във всички климатизирани места (включително кръчми и дискотеки), както и строги ограничения за това къде можете да пушите отвън (напр. Автобусни спирки, паркове, детски площадки и всички, с изключение на определените за това места). Определената зона трябва да бъде маркирана с жълт контур и може да има надпис „зона за пушене“.
 • Чистотата на Сингапур се постига отчасти чрез строги правила срещу обществени дейности, които често се пренебрегвани в много други страни. Например: плюенето, замърсяването, пиенето и храненето в обществения транспорт са забранени. Нарушителите не само подлежат на глоби, но и на поправителна заповед за обществен труд, в която са принудени да носят ярко жълто яке и да събират боклук на обществени места.
 • Престъпления като убийства, отвличания, неразрешено притежаване на огнестрелни оръжия и трафик на наркотици се наказват със смърт.
 • Просията е незаконна в Сингапур.
 • Законите в Сингапур, които забраняват шумно строителство късно вечер или рано сутрин, важат само за жилищни райони, а не за центъра на града.
 • Поради строгите разпоредби, съзнателно прилагани с големи глоби, трафикът е по-малко хаотичен, отколкото в други азиатски страни и безразсъдното шофиране е рядкост.