TOP-BG

Протест на природозащитници срещу втори лифт в Банско

По време на заседанието на Народното събрание и по-късно вечерта на 28.12.2017 г. природозащитници в София се събраха в знак на протест срещу решението на правителството за промяна в плана за управление на Национален парк „Пирин“.
Следващата стъпка е обжалване от страна на прородозащитниците на правителственото решение в съда и искане от Еврокомисията да въведе наказателни процедури.
По същото време стотици жители от района на Банско за пореден път излязоха на контрапротест, за да заявят, че не желаят „псевдо-еколози“ да решават съдбата на развитието на региона.
Протести се очакват и следващите дни в София. Въпреки, че все още предстои екологична оценка и никой не е изявил желание да строи втори кабинков лифт и е дадена единствено зелена светлина за евентуалното построяване на втори кабинков лифт при наличието на инвеститор и проект, съобразен с все още несъществуващата екологична оценка, еколозите са готови да атакуват в съда правителствените решения, както и България чрез наказателни процедури от Евкокомисията. Ще е необходимо търпение и здрав разум на всички по един или друг начин заинтересовани страни, защото втори кабинков лифт е далеч от построяване във времето. Нека изчакаме екологичната оценка и появата на инвеститор. Хода на правителството е да успокои напрежението в Банско, а втори кабинков лифт евентуално може да се появи ако няма обжалвания в съда минимум след 3 години.


БЪДЕТЕ АКТИВНИ СЪС СОБСТВЕНО МНЕНИЕ! ГЛАСУВАЙТЕ!

Всеки може да гласува без задължителна регистрация от едно IP не повече от 3 пъти в рамките на 24 дни.
[yop_poll id=“3″]
[siteorigin_widget class=“Pdfprnt_Buttons_Widget“][/siteorigin_widget]