TOP-BG

Протести, обявени в защита на Пирин продължават

10 годишната сага около построяването на втори кабинков лифт в Банско продължава и днес, след решение на Министерски съвет на 28.12.2017 г. за промяна на плана за управление на Национален парк Пирин.
Към искането на екозащитниците да не се строи и да не се развива района и ски туризма се добави и искане на оставката на екоминистъра г-н Нено Димов, който вчера се опита да влезе в пряк диалог с протестиращите през социалната мрежа Facebook. Истината е, че преди излизането на решението за промяна на плана, основните въпроси на екоактивистите гравитираха около концесионера Юлен и вероятни икономически зависимости. Подобни концесии, отдадени на офшорки с неясен собственик могат във всеки един момент да събудят всякакъв протест и негодувание, отклоняващ вниманието от най-важното – как да се развива туризма в България и ски туризма по начин, който да съхранява българската природа не само в защитените територии.
Малкото туристически дестинации с изградени съоръжения довеждат до многолюдни тълпи, потоци от автомобили и опашки, както е например пред лифта, даващ възможност на хиляди хора да посетят Седемте рилски езера. Резултатите са отчайващи – тонове боклуци и смрад на човешка урина. И се питаме дали това не е така, защото това е една от малкото туристически дестинации, даващи възможност, както на деца, така и на възрастни хора да посетят някои от популярните ни природни забележителности.
Въпроси: Колко са подобни турисически възможности? Колко са работещите лифтове в България? Работи ли лифта на Витоша? И как очакваме да се развива целогодишно туризма в България, след като всичко, дори построено до момента не се поддържа, не функционира и липсва всякаква национална стратегия за развитие?
Това, което се случи с българското черноморие и осакатяването на черноморската ни плажна ивица би могло да изкара всеки българин на протест. Но дали с протеста си в защита на Пирин, българските екоактивисти са насочили своята енергия в правилна посока, вместо да участват в инициативи за развитието на туризма в България. Със сигурност в страната трябва да се построят не един, а стотици лифтове, дори свързващи различни курортни дестинации помежду си…

В момента проблемът се превръща в противопоставяне на едни граждани срещу други, като основното обвинение на екозащитниците, е че държавата защитава неясни икономически интереси в лицето на концесионера. Не бива да се забравя, че все още няма инвестиционно намерение за строеж на каквото и да било… ясно е, че сагата продължава.БЪДЕТЕ АКТИВНИ СЪС СОБСТВЕНО МНЕНИЕ! ГЛАСУВАЙТЕ!

Всеки може да гласува без задължителна регистрация от едно IP не повече от 3 пъти в рамките на 24 дни.
[yop_poll id=“3″]
[siteorigin_widget class=“Pdfprnt_Buttons_Widget“][/siteorigin_widget]
[yop_poll id=“14″]