ПАМЕТ

ГЕОРГИ КОРИТАРОВ

Георги Коритаров

КНИГА

Излезе от печат книга с телевизионните коментари на Георги Коритаров, правени през 2021 г. за Телевизия „Европа“. Казва се „Свободна зона. Часът е 9 без 5“. В книгата са публикувани всички материали от януари до април, когато Георги Коритаров внезапно ни напусна. Ежедневните очерци, които той правеше, са събрани от съпругата му Лина Коритарова.

Свободна зона. Часът е 9 без 5
Автор: Георги Коритаров

Свободна Европа
| Татяна Ваксберг

Никога няма да те забравим!

ГЕОРГИ КОРИТАРОВС журналистика започва да се занимава от създаването на вестник „Демокрация“ като парламентарен репортер. По-късно работи за кратко във вестниците „Демокрация 91“ и „Континент“. От 1992 г. е в Радио „Свободна Европа“, където първо е политически репортер, а по-късно става водещ на предаванията „Радиожурнал“, „Светът в 13“, „Преди полунощ“ и „Балкански компас“.
През 2003 г. Коритаров е водещ на аналитичния преглед на печата „Блиц“, съвместно издание на Радио „Свободна Европа“ и телевизия Би Ти Ви в рамките на сутрешния блок „Тази сутрин“. На 22 януари 2004 г. в предаването бившият служител на руските спецслужби Александър Литвиненко заявява, че президентът на Русия Владимир Путин пере пари и продава наркотици заедно с висши служители в Кремъл, шефове на специални служби и др. Интервюто е оценено като „страхотно“ от Иво Инджев.
В началото на 2004 г. обаче предаването спира, тъй като договорът за него изтича и не е подновен.
От началото на 2005 г. Коритаров е в Нова телевизия и Радио „Нова Европа“. По Нова телевизия води половинчасово токшоу, наречено „Коритаров Live“, което първоначално се излъчва късно вечерта, а по-късно става част от сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България“ (за известен период сутрешният блок на Нова телевизия е в непрекъсната надпревара за рейтинг със сутрешния блок на Би Ти Ви, чието лице е Николай Бареков).
На 21 ноември 2008 г. е уволнен от Нова телевизия. Официалната версия за това е неспазването от страна на водещия на принципите на журналистическия плурализъм и използването на телевизионния екран за лични цели.
От 2010 до края на януари 2018 г. работи в телевизия „ТВ плюс“.
От 1 февруари 2018 г. е автор и водещ на предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ в телевизия „Европа“.
Последното телевизионно предаване с негово участие е на 5 април 2021 г., когато коментира току-що провелите се парламентарни избори.

 

СВОБОДНА ЗОНА