НОВА СОФИЯ

Към ИК Лозенец от Група НОВА СОФИЯ

Към ИК Лозенец от Група НОВА СОФИЯ:

Като група граждани считаме, че имаме правото да изразим и нашата гледна точка, тъй като не намираме за нормално някой да присвоява правото да говори от името на един квартал и всички граждани.

Уважаеми съграждани,

Вашата организация в никакъв случай не може да се нарече необвързана както с политиците в България, така и с бизнеса и да се определяте като обикновени хора едва ли е от някаква скромност.

В продължение на години развявахте най-различни аргументи, за да постигнете персонална политическа популярност и спрете строежа на една сграда, която отнемала въздуха на софиянци, щяла да създаде голям транспортен хаос, без значение, че сградата ще е една от малкото в квартала, която ще разполага с огромен паркинг за обитателите си, заради която щяло да се прави кръгово, ама после нямало.

В чуденето си какво да правите измислихте, че поправка в закона е направена специално за тази сграда, а впоследствие започнахте да твърдите, че нямала нищо общо с тази поправка.

Признаваме си, умеете добре и аргументирано да подреждате желани от вас внушения, за да предизвикате широка обществена реакция.

А твърденията, че сградата се строи с политическа протекция са най-странното нещо на света.

Каква е тази протекция, при която администрацията на София, в лицето на кмет и главен архитект се чудят как да попречат тази сграда да се построи?

Каква е тази протекция, при която Министър-председател, впряга институциите да променят твърдени становища с години?

Както се казва да не дава Господ човек да бъде с подобна политическа протекция.

Да, някои лозенчани не желаят да се строи тази сграда, да се строи с години, защото това води до дискомфорт в качеството на живот.

Нормално е, когато човек живее в столица да изпитва и подобни неудобства.

И понеже се оплаквате от това, че нямате достъп до документи, то като съграждани ще ви направим услуга да ви уведомим, че по този казус, фирмата инвеститор отдавна е публикувала всички документи в интернет.

Впрочем оттам медиите научиха, че са заведени и граждански искове, явно всички знаят за този сайт, който е напълно невидим за вас: arteks.eu.

Но да се върнем към постигнатите резултати.

Днес кварталът се сдоби с недостроена сграда, която вследствие на вашата дейност ще остане неизвестно докога в това си състояние, в очакване на решение от Българския съд.

Съграждани от ИК Лозенец, защо забравяте, че тази сграда винаги е имала разрешително за строеж за 120 метра височина.

И архитектурният план и инвестиции са съобразени именно с такъв проект.

Как е възможно след някаква последваща промяна и подновяване на разрешителното за строеж да си въобразявате, че тази сграда може да има други параметри.

Та дори и последните изменения и допълнения, подписани от главния архитект на София са за толкова висока сграда.

Очевидно никой никога няма да заведе дела срещу вас, свързани със сграда Златен век, защото вие не сте страна по този казус, както и ние.

Проблемът е, че след умелото използване на политически скандали в предизборна ситуация, вие нанесохте непоправима щета не върху управляващите или строителите на тази сграда, а върху стабилността на цял един бранш.

Доколкото сме запознати от изнесени публично документи, банката, финансираща сградата, срещу която протестирате започва да притиска инвеститора.

Кой може да спечели от това Артекс да изпаднат в несъстоятелност и да не достроят тази сграда?

Но дори да дойде чужд ивеститор, никога няма да построи по-ниска сграда, защото това е икономически необосновано и невъзможно, поради факта – излетия фундамент означава, че вече е приложен ПУП от 1996 г. и дори да се поднови разрешителното за строеж, винаги на това място ще бъде 34 етажна сграда.

Искрено се надяваме след дело, обявеният акт за спиране на строежа на сграда Златен век да се обяви за нищожен и сградата да се построи по най-бързия начин.

Това би било най-добре за квартала.

Защото от това, което компанията инвеститор е представила като визия, за нас е една страхотна архитектура, която би кореспондирала чудесно с емблематичната сграда на японския архитект Кишо Курокава, между сградите има достатъчно пространство, както и зелена площ.

Изписано е много за предимствата на тази сграда и от това съдим, че освен, че ще бъде построена по иновативни технилогии, тя ще е обществено достъпна за хората – ще има магазини, ресторант с водно огледало, панорамна площадка и т.н.

Появата на подобна сграда в квартала може да повиши цените на собственици на имоти там.

Ако наистина имахте желание да навлезете в дълбочина на казуса и да участвате градивно за промяна на законодателството със стотици кръпки и промени, прилагащи се избирателно и водещи до подобни конфликти, щяхте да откриете, че държавата от години работи с указателни писма по всички промени в закона, които понякога си противоречат.

През последните години от Правната дирекция на МРРБ с подпис от зам. министри или министри са издавани повече от 300 указателни писма, вследствие на които някой някъде строи.

По сходен начин в момента има сгради категория 1 и 2, строящи се както в столицата, така и в страната, чиито казуси и документи по нищо не се различават от този на Златен век.

Ако не може да видите какво още се строи в София, ние можем да ви кажем.

Разполагаме с още няколко сгради, за една от които със сигурност знаете, но неизвестно защо не виждате и мълчите.

Може би защото ще събори къщичката от карти, която сте построили….

Не можем да пропуснем и факта, че в крайна сметка на „засекретена“ среща с г-н Борисов, вие влязохте в политическа договорка, вследствие на която се прекратиха протестите в последната фаза на предизборна кампания.

И тук не визираме само протестите пред Златен век.

Веднага след това се изсипаха такива хвалби за качествата и справедливостта на нашия Премиер, че много хора остават с впечатлението, че тази среща е разисквала по-скоро политически, отколкото квартални проблеми.

В крайна сметка вие постигнахте целите си, а партия ГЕРБ спечели изборите.

Ако наистина искате да се запознаете с нашата гледна точка като граждани, живеещи и работещи в гр. София, може да го направите тук: novasofia.net.

Дискусия по темата: Група Нова София

Отворено писмо на ИК Лозенец, публикувано на 6.06.2019 г. в профила на г-н Никола Николов Вапцаров във Facebook:

Честит празник на Лозенец! Нека да сме живи и здрави всички лозенчани!
В този ден, празника на Лозенец, Артекс избраха да извършат атака срещу Инициативен комитет „Лозенец“ – иронично или трагично вие преценете.
Във връзка с това публикувам нашето отворено писмо:
Днес разбрахме от медиите, че в Софийски градски съд е заведено дело срещу Мариан Башур и Никола Вапцаров.
Смятаме, че целта на завеждане на това дело от страна на Артекс цели, не да бъде установена някаква “нанесена вреда”, а да бъде сплашен Инициативен комитет Лозенец и неговите членове. Да бъде смазана всякаква илюзия, че обикновените граждани могат да съобщят или възразят срещу нарушаването на законите в Република България.
Това е наказателна акция срещу свободното слово, срещу гражданското общество и срещу правовата държава. Защото всички обществени промени разчитат на граждани, които имат смелостта да излязат на улицата и да изкажат свободно своето мнение, да защитят обществения интерес вместо частния. Но ако в тях се загнезди страха, че ако говорят ще бъдат съдени, тогава кой ще излезе? Ние имаме помощта на юристи в Комитета, според които този иск е абсурден и необоснован. Един такъв иск не е в състояние да пречупи волята ни.
Ние приветстваме възможността да стъпим в съдебна зала срещу Артекс. Така ще можем директно да защитим всяка една наша дума, всяка една наша теза в съда, ще може да изискваме документи, които не можехме да искаме преди, ще може да получим съдебно решение, което ще бъде част от правният мир. И понеже институциите ги е страх да действат и да вземат окончателни мерки, приветстваме възможността, ние гражданите да изнесем тази битка за да възтържествува справедливостта и законността.
ИК „Лозенец“