TOP-BG

Как да изберем в какво да инвестираме по време на криза

Как да изберем в какво да инвестираме по време на криза

Източник: mediapool.bg

В този период на неочаквани събития единствената най-сигурна инвестиция си остава имотът, но този, в чието качество сме категорично убедени, че си заслужава да вложим спестяванията си.

Инвестицията в жилище е много по-сигурен ход по време на форсмажорни обстоятелства, отколкото това да държиш парите си в банка.

Как да изберем имот

Новата реалност поставя нови изисквания пред имотите като инвестиционен инструмент. Те вече са съвсем нова среда, която може да предложи редица иновативни начини за подобряване на качеството на живот и едновременно с това добра инвестиция.

Затова е важно да се доверите в избора си на компании, които са доказали името си не само чрез качеството на работата си, но и чрез устойчивостта си пред предизвикателствата на пазара, защото инвестирайки в техния продукт, вие ставате партньори.

Новите тенденции в жилищното строителство са истинско предизвикателство пред фирмите в бранша и не всички могат да се справят с него. Но в България има и компании, които могат да отговорят на новите изисквания на пазара.

Най-известните представители в този бранш са „Артекс“, които през годините се доказаха като безкомпромисни по отношение на качество на строителството и изключително активни във внедряването на иновативни идеи в проектите си.

Традиционното им бутиково строителство вече става достъпно за всички с мащабните и различни по вид, стил и локации проекти, които реализират.

Иновациите вече са реализирани в досегашните проекти на „Артекс“, а в още по-голям мащаб и с нови идеи са заложени и в настоящите проекти на компанията – „Диамант 2“, „Хармония“, „Авигея“ и „Тинтява“.

Рекуперация

Рекуперационната система за вентилация на въздуха е една от иновациите.

Това е процес на контролирана механична вентилация – отработеният въздух от помещенията се извежда и филтрира, за да не се замърсява външната среда. От друга страна, неговата температура се използва за затопляне или охлаждане на внасяния отвън въздух. Това топлинно взаимодействие предотвратява енергийни загуби, а двата въздушни потока никога не влизат в пряк контакт.

На свой ред въздухът, подаван вътре в помещенията, преминава през система на много по-фини филтри, за да се отстранят полените, вредните газове и фините частици. Защитата от неприятни миризми и застоял въздух вече не се изразява в епизодично и не съвсем ефективно проветряване чрез отваряне на прозорците.

Подобряването на микроклимата чрез рекуперационни системи е особено подходящо за хора, предразположени към алергии, бронхити, астма и други респираторни заболявания.

Тези системи са създадени с идеята, че съвременното жилище може и трябва да диша. То не е запечатано от външния свят, а е снабдено със своеобразен филтър, допускащ само полезното за човека.

Висококачествените рекуператорни системи спестяват повече енергия, отколкото използват, тоест, не само са икономични, но и щадящи околната среда.

Светлинен мениджмънт

Иновативните подходи в строителството вече са овладели и светлината. Затова при проектирането на новите сгради се обръща специално внимание и на оптималните параметри на ослънчаване.

Слънцезащитните системи в една сграда могат да намалят нуждата от потребление на енергия с повече от 45%, което води не само до чувствително по-ниски сметки за домакинствата, но и до пестенето на енергийни ресурси.

Интегрирани и комбинирани слънцезащитни системи предпазват от вредата на прекомерното лъчение, съхранявайки естествената светлина. Това се постига чрез високоселективни стъкла, отчитащи високото слънцестоене през лятото и отразяващи UV-лъчите. От друга страна, акумулират слънчевите лъчи през зимата.

Зелена сграда

От изключителна важност е основният мотив във всеки един етап от проектирането да бъде пестенето на ресурси. Това е и основната причина много от споделените пространства в мултифункционалните сгради да се „изкачват“ по вертикала. Така височината на сградата се използва не само за естественото взаимодействие с природните ресурси като светлината, например, но и за хармоничното разпределяне на различните по вид пространства.

Една природосъобразно проектирана сграда има минимално потребление на енергия и осигурява ниски въглеродни емисии.

В проектирането на вътрешните интериорни пространства на бъдещите сгради се залагат инсталации, и по-специално материали, които пречистват въздуха чрез йонизиране или фотокатализа (като „кориън“ и други) и осигуряват максимална защита от патогени в общите части на жилищните сгради.

Общият разход на енергия на сградите може да се снижи значително чрез дебелината на фасадната топлоизолация и високия клас алуминиеви фасадни системи. В най-качественото строителство на българския пазар всички материали за фасадната топлоизолация са с ниско съпротивление на т.нар пародифузия (свойството да се пропускат водни пари).

Разделното събиране на отпадъци е предварително организирано. Сметопроводи осигуряват изхвърляне на сметта директно от всеки етаж в сутерена на сградата, откъдето отпадъците се извозват.

В новите мултифункционални сгради е помислено и за чистотата на питейната вода чрез осигуряване на инсталации от висококачествена неръждаема стомана.

Комфортът спестява пари

Според „Артекс“ новата концепция на жилищното строителство трябва да предложи на обитателите не просто дом, но и цял нов свят, който да синхронизира начина им на живот с природата.

Добрите технологии за дома взаимодействат с природата и я допълват. Загрижените за качеството на жизнената си среда хора инвестират в този тип строителство.

След тази криза пазарът за имоти вече няма да бъде същият. Хората все по-задълбочено и разумно подхождат към инвестициите си и търсят не само стабилност, но и място, в което да живеят качествено и пълноценно.