TOP-BG

АРТЕКС ЗАВЕДЕ ПЪРВИТЕ СЪДЕБНИ ИСКОВЕ

За да постигнат целите си и да спре строителството на сграда Златен век, във всички свои медийни изяви, протестиращите от ИК Лозенец атакуваха не само проекта, но и имиджа на компанията Артекс.
Притиснато от предизборните скандали правителство на Борисов, предпочете да влезе в договорка с протестерите, пред възможността те да продължават да поглъщат разнородна опозиционна енергия срещу тях.
Безпардонните квалификации и обвинения, сипещи се както в социалните мрежи, така и в популярни телевизионни предавания нанесоха силен удар върху имиджа на компанията Артекс.
И тук не е толкова важно да се каже, че една от сградите на Артекс е временно спряна, защото сигурни сме, че строежът ще бъде възобновен, независимо от това, че ще се мине през решението на българския съд. Нещо повече – компанията създаде уеб сайт arteks.eu с всички документи, становища и писма по този казус, за да се изправи пред обществото, внасяйки пълна прозрачност, чрез която да защити своя авторитет.
Вследствие на изнесената информация се появиха множество експертни становища, заставащи зад законността на сграда Златен век.
Пълна хронология на събитията може да прочетете в уеб сайта novasofia.net, както и дискусия по тази тема на Група Нова София, която очевидно следи всички процеси по казуса.
Ясно е, че макар че са най-шумни и скандални, ИК Лозенец не отразяват мнението на всички софиянци.

Текст: Вили Христов

АРТЕКС ЗАВЕДЕ ПЪРВИТЕ СЪДЕБНИ ИСКОВЕ НА ОБЩА СТОЙНОСТ 200 000 лв. ЗА УРОНВАНЕ ПРЕСТИЖА И ИМЕТО НА КОМПАНИЯТА

Компанията Артекс счете за необходимо да защити своето безупречно до този момент име и да потърси отговорност от всеки пряк участник в процеса на разпространяване на преднамерено неверни твърдения.

Заведени са съдебни искове в СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД от 04.06.2019 г. с входящи номера 73212 и 73213 от името на „АРТЕКС ЗЛАТЕН ВЕК“ ООД и „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ“ АД, на основание чл. 45 от ЗЗД срещу лицата Никола Николов Вапцаров и Мариан Фади Башур, като разпространители на неверни, клеветнически и обидни твърдения за компанията, използвайки всички възможни средства като социални мрежи, телевизионни, печатни и онлайн медии.

Източник: arteks.eu

На 7.06.2019 г., компанията Артекс Инженеринг направи допълнително изявление:

За да се избегнат неверни интерпретации във връзка със заведените дела, декларираме, че те не са срещу организацията ИК Лозенец, нито касаят правото на протест, още по-малко свободата на словото.

Не считаме за редно да публикуваме съдържанието на исковете, тъй като е добре те да достигнат до лицата, до които се касаят по стандартния за това ред, а не чрез медиите.

Ако обвиненията бяха насочени към ИК Лозенец, то щеше да е нормално да се заведат дела срещу всички учредители на тази организация.

Считаме, че изказвания от рода на „бих се зарадвал, ако един ден им дадат на „Артекс“ да построят един огромен блок на остров Белене, 200 етажа ако искат, и там да раздадат безплатно на всички политици по един апартамент – с най-голямо удоволствие, и с мост само към Румъния…“, „Ще направят един квантов реактор да ги гони комарите и това е…“, както и определянето на обект на компанията като „паметник на грозотията“ и десетки други добре документирани изявления на лицата Никола Вапцаров и Мариан Башур са преднамерени с цел увреждане на репутацията.

Изразяването на лична позиция по определен въпрос, включително в интервюта, трябва ясно да се разграничи от използването им като възможност за създаване на внушения у аудиторията и за съзнателно и системно увреждане на репутацията на търговски дружества, които са изграждали такава в продължение на десетилетия.

Свободата на словото не е и не би могла да бъде безпределна и да допуска уронването на престижа и търговската репутация на трети лица.

Източник: arteks.eu