TOP-BG

Струва ли подписът на кмета на Младост Иванчева 500 000 евро?

На 17.04.2018 г. по обед, с акция на прокуратурата, в центъра на София пред Министерството на спорта бе спрян и обискиран автомобилът на кмета на р-н Младост Десислава Иванчева и нейната близка и заместничка Биляна Петрова. Намерени са белязани банкноти на стойност 56 000 евро. Оказва се, че това е авансово плащане за уреждане на разрешително за строеж на компания с инвестиционни намерения в района. Акцията е продължила около 9 часа, като до 23 ч. вечерта са разпитвани задържаните. По същото време са обискирани дома на Иванчева, както и кабинетите им в общината, като служителите са помолени да не напускат сградата до края на работния ден.
Тази акция и арест станаха повод, днес, хора, активисти и приближени на кметицата от сдружението „За Зелен Младост“ да излязат на протест против ареста и. Според тях това е нелегитимно мероприятие с цел дискредитиране.
Иванчева достига до кметското място след активните си участия в десетки протести в Младост, основно срещу неговото презастрояване. Г-н Георги Кадиев, решава да използва познатото вече лице и да привлече г-жа Иванчева като кандидат за кмет от неговата партия „Нормална държава“, вероятно разчитайки на това, че бъдещият кмет ще бъде държан под контрол и послушание. След спечелването на изборите и веднага след встъпването си в длъжност, новата кметица прави всичко възможно по най-безцеремонен начин да разкара приближените на Кадиев г-дата Иван Лапатов и Никола Вапцаров. Малко след това Кадиев публично оттегля своето доверие и обявява издигането на Десислава Иванчева за голяма грешка. Още след първите месеци на кметуване се разбира, че тя иска да държи под контрол всичко и всеки в общината. Всеизвестно е, че много инвеститори са се оплаквали от методически натиск, оказван върху тях. Често кметицата подбужда или дори оглавява протести срещу инвеститори или собственици на земя, създавайки безотказни и перфектни схеми за изнудване. За съжаление това са трудно доказуеми твърдения.

След брифинг на прокуратурата и КОНПИ за ареста на Десислава Иванчева и Биляна Петрова става ясно, че:
Под надзора на специализираната прокуратура, съвместно с новата комисия за корупция е образувано досъдебно производство през м. февруари. Проверки са извършвани още през м. декември за търговия с влияние, събирани са документи, работено е около 6 месеца във връзка с постъпили множество сигнали от различен характер за неправомерни действия в община Младост. През последните 10-15 дни е работено активно от разследващите – ок. 100 човека, включващи предимно жени, положили огромен денонощен труд в 10 екипа. Според разследващите полученият резултат е добър и институциите са работили в пълен синхрон.
Разследващите коментират фактите по случая. В момента се привличат в качеството на обвиняеми за подкуп 3 задържани лица: кметът на Младост г-жа Иванчева, зам. кмета на района Биляна Петрова и лице посредник – бивш кмет на р-н Младост. Престъплението, по което ще бъдат обвинени се наказва от 10 до 30 години затвор и с конфискация на имущество. В рамките на разследването могат да бъдат привдигнат и други обвинения за организирана престъпна група, пране на пари и т.н.
В рамките на досъдебното производство комисията по корупция влиза във връзка със строителен предприемач, човек, живял дълги години в чужбина и невъзприемащ начините за решаване на проблеми с пари под масата. След като е чакал за преписка от м. юни 2017 г. за формална процедура след разрешение за строеж, минала за подпис през главния архитект Здравко Здравков и изискваща обичайно около 1 седмица за парафиране от кмета на общината. В случая тази преписка не получава подпис, а се „губи“. Нарочното забавяне от кмета на Младост се оказва изпитана практика в общината. При вчерашния обиск са намерени стотици подобни преписки в кабинета на кметицата, както и в дома и. Вместо да са при съответните специалисти, тя ги е трупала, обявявала за загубени и т.н. Част от хората, чакащи да получат документите си са били принуждавани да финансират определени подобрителни действия в район Младост, като кметицата е посочвала фирмата изпълнител.
Човекът, влязъл във връзка с комисията за корупция се е жалвал преди това навсякъде от кметицата, докато не става ясно, че преписката има определена цена, която е 20 евро на кв.м., в случая за 12 500 кв.м. сумата възлиза на 250 000 евро. Тъй като човекът има инвестиционни немерения за 49 000 РЗП в Младост е направена отстъпка и в резултат на пазарлък с кметицата, цената е уточнена на 500 000 евра, която да се плати на няколко пъти. Всичко това според разследващите е документирано, включително и със специални разузнавателни средства. Първата вноска е била сумата от 70 000 евро, предадена в кафене на ул. Гурко и ул. Раковска (на Кристал). От тази сума посредникът е получил 14 000 евро, намерени в него при задържането му в градинката пред Народния театър, след раздялата му с кметицата и нейната заместничка.
Колата на Иванчева и Петрова е спряна от следователите и от групата „Кобра“ за задържане, веднага след постигането на целта. Задържаните са поставени така, че да им бъдат гарантирани правата. Парите са намерени вътре в колата – в кашон и всичко в автомобила е било описано, включително и парите – банкнота по банкнота пред собственика на колата, както е по българския закон. Повикан е и адвокат – на мястото са пристигнали четирима адвокати. От разследването е осигурена възможност задържаните да присъстват и да виждат какво се случва, както и на защитник. Тъй като банкнотите са белязани и обработени с химикал, задържаните лица са с белезници, за да не пипат нищо и да се приключи с освидетелстването след въвеждане в СДВР за личен обиск. Там, в присъствието на адвокат, поемни лица, химик и фотограф е доказано наличието на химикал по ръцете на всички задържани по случая, което показва, че са имали контакт с банкнотите преди ареста.

Препоръчваме ви да прочетете друга наша публикация, свързана с кмета на р-н Младост Десислава Иванчева. ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

В последните години правото ни на протест се използва умело за прокарване на определени политически или икономически интереси, изплъзвайки се от истинските проблеми или създавайки проблеми там, където ги няма. Сравнително скорошен е примера как кмет на община излиза на протест в собствения си район срещу строежа на сграда, която е със законно издадени разрешителни. ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Не са ли това симптоми за прокарване на методичен натиск над големите и значими инвеститори в столицата, над предприемачи и над нас хората, които в един или друг момент сме или можем да се окажем собственици на имот, който всъщност не можем да ползваме.[siteorigin_widget class=“Pdfprnt_Buttons_Widget“][/siteorigin_widget]