Летни пожари в България

Разгарянето на множество сезонни пожари из цялата страна по едно и също време явно и тази година ще разчита главно на местни  доброволци. Тъй като Военновъздушните сили (ВВС) не разполагат с необходимата техника за реакция на пожари в труднодостъпни местности, а такива в България колкото искаш… Миналата година ВВС се разделиха с един МИ-17 за гасене на пожари в учебна акция около Пловдив, където загинаха двама военнослужещи. Днес, единственият останал вертолет МИ-17 със закачена система за вода е крайно недостатъчен. Едва от другата година може да се разчита на още 2 вертолета „Кугър“, които ВВС оборудват в момента за гасене на огън от въздуха.

Защо при положение, че всяка година се повтаря едно и също – избухват десетки пожари, изгарят стотици хектари гора, управляващите не вземат решение за закупуване на достатъчен брой хеликоптери, с които да можем да се борим ефективно и пожарите да бъдат гасени в началото, а не след като са достигнали стихийни размери. Като пример може да се даде пожарът в Реброво, който според специалисти можеше да бъде потушен за часове, а не да гори с дни. Съществува и още един важен въпрос: наличния в момента един хеликоптер кога и при какви условия се използва за гасене? Може би се чака пожарите да достигнат до степен, до която е трудно да бъдат овладяни и чак след това да се включва този хеликоптер. Дали пестенето на средства от гориво на летателната машина може да компенсира щетите от пожарите, нанесени вурху българската природа…

Пример за пожар, типичен за страната в летните жеги е пожара в близост до София… Който бе угасен с огромните усилия главно на местни доброволци и няколко пожарни команди.

Реброво е на 32 км. от гр. София. Селото се намира в живописното Искърско дефиле, пръснало се на махали по склона на планината, стигащи чак до върха. Къщите са на местни хора, има и много вили, повечето от които изоставени. Пожарът е погълнал около 1200 дка. от гората, както и някои вили. Много хора в селото и близките околности се включиха като доброволци – участници в потушаването на пожара. При наличието на хеликоптери, пожарът нямаше да се вихри два дни, а щеше да бъде овладян за часове.

Ето и един пост от 18.08.2019 г. във Facebook, на Бисер Бонев – един от групата доброволци:

Пиша понеже разбрах какво са казали медиите за пожара над Луково и Реброво. Как властите били овладели ситуацията. Колко добре били реагирали……
Пожара беше погасен от хората от двете села. Сигнал за горския пожар е подаден в 12,00 ч. на тел. 112. Първите пожарникари дойдоха към 18,00 часа. Вече бяхме потушили огъня. Всъщност дойдоха трима пожарникари. С водоноска! Като единия беше шофьор. Другите двама пълнеха двадесет литрови мехове с вода и ходеха тук-там да поливат.
На места успяхме да загасим тревата преди да пламнат дърветата. Ама и доста гора изгоря.
Поне една линейка да бяха пратили за всеки случай. Бяхме много хора, цяло село. Всички аматьори огнеборци…..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *