Българските превозвачи и Мобилен пакет 1

ПРОТЕСТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРЕВОЗВАЧИ

Протест на превозвачите на товарни превози и превози на хора в деня на срещата на върха между лидерите на Европейския съюз и лидерите на Западните Балкани. Стотици тежкотоварни камиони и автобуси са позиционирани в десните ленти на пътя на стратегически места на бул. Цариградско шосе. Протестът се провежда в повече от 10 града в България.
Протестът е обявен не срещу изпълнителната власт в България, а да покаже на западните лидери несъгласието на България с предложените от френския президент Еманюел Макрон регулации в Мобилен пакет 1. За превозвачите, които работят изцяло в конкурентна бизнес среда и не разчитат на субсидии от Европейски фондове, тези промени ще се отразят пагубно на бизнеса им, тъй като и в момента те са задължени да спазват строги регулации, свързани с техническото състояние на превозното средство, екологични изисквания и безопасност на труда. По този начин ще се елиминира страната ни от бизнеса, като се наложат непосилни изисквания на превозвачите, като например превозвачите да се прибират на всеки 3 седмици, да се почива на хотел в регламентираните дни за почивка, да се нощува извън превозното средство, да се заплащат командировъчни по ставките на съответната държава след третия ден пребиваване в нея. България вече има предложения за промяна, които ще отстоява, като например за най-пагубния текст, предложен от френския президент да се връщат задължително на всеки 3 седмици в страната, това  връщане да бъде право, а не задължение.
Протестиращите също са в готовност да блокират работата на всички по-големи заводи, собственост на чуждестранни инвеститори на територията на страната ни и по този начин да покажат, че всеки може да прави бизнес на територията на друга държава, членка на Европейски съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *