Българска Охридска архиепископия на 1000 години

Протест срещу решение на Светия синод

Председателят на фондация „Българска памет“ Милен Врабевски организира протест срещу решението на Светия синод да не изпрати архиереи за участие в тържествата по случай 1000 годишнината от създаването на Охридската архиепископия по покана на Македонския Архиепископ Стефан в Охрид на 27 май 2018 г.
Според протестиращите граждани, честванията трябва да бъдат съвместни и църквата да следва политиката на България към евроинтеграция.
Съображенията на Светия синод относно отказа за участие в тържествата в Охрид са такива, че може да има последствия за Българската православна църква, с оглед наложената схизма над македонската църква. Тъй като Българската православна църква е приемник на Българската охридска архиепископия, с отиването на тези чествания там, то това ще се сметне за отказ от тази историческа и канонична истина.
Светият синод изчаква решението на проблема с името на Македония, след което смята да инициира разговори с Вселенския патриарх относно автокефалността на църквата й.
А по повод отбелязването на 1000 годишнината от основаването на Българската Охридска архиепископия, Светия синод е взел решение да се отслужи архиерейска Света литургия в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ на 10 юни 2018 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *