НОВА СОФИЯ

Страна, в която институциите са бедствие за инвеститорите, няма бъдеще

Страна, в която институциите са бедствие за инвеститорите, няма бъдеще

Група НОВА СОФИЯ настоява за незабавното дострояване на сграда ЗЛАТЕН ВЕК

Днес разбираме, че ДНСК през 2019 г. , след нареждане на Министър-председател вкарва в съда Артекс Златен век с абсолютно безумни аргументи български инвеститор, само за да му изтече разрешителното за строеж докато текат дела. Можеха ли след първото загубено дело ДНСК да не обжалват. Не, трябваше 3 съдебни състава да обявяват акта за спиране на ДНСК за незаконен.

Днес става ясно, че за времето за което незаконосъобразно са ги спирали да строят, институциите са ги влачили по съдилищата нарочно, само за да изтече разрешителното за строеж, защото днес твърдят че то е било до януари 2020 г.
Основен въпрос: защо преди делата, когато всички питаха, включително и престъпния инициативен комитет Лозенец, ДНСК не казаха това.
Първо чакаха съда да каже до кога. Той каза: най-малко до 2022 г. След това решиха, че не го е казал, сякаш го няма в съдебното решение, а то дори го има написано от два съдебни състава, след обстойно разследване на всички документи и 3 независими технически експертизи.

Някой въобще дава ли си сметка колко недостроени сгради са осеяли нашата столица като причините за тяхното спиране са най-различни. Повечето от които са свързани с бедствия, бедствия, в които инвеститорите са загубили всичко. Фалити, делби, неуредици, след които някъде в столицата ни остава недостроена сграда, която започва да се руши, която няма кой да я консервира, на която няма кой да построи ограждение и подсигури охрана. Превръщат се в място за изхвърляне на боклук, подслон на бездомници, палежи, игри на подрастващи сред графити и отворени асансьорни шахти…

Бедствието, което се е случило, за да не се построи една сграда в София до край, за компанията Артекс са българските институции и българският политически елит.

Страна, в която институциите са бедствие за инвеститорите, няма бъдеще.

Ние, Група НОВА СОФИЯ, ще се борим за построяването на всяка една сграда в София, след като на нея й е било издадено разрешително за строеж.

Щом нещо е в ход, то трябва да бъде завършено и институциите, общината и управляващото правителство, независимо от коя политическа партия е трябва да съдействат, а не да се превръщат в бедствие!
Ако има пропуски в закона, то трябва да се направи всичко възможно, за да може столицата ни да се развива и да заприлича на красив град.
Защото всяка столица се развива, именно това е в обществения интерес.
Защото именно след всички скандали, натиск и репресия, цените на недвижимите имоти скачат, а корупцията процъфтява.
Не можем да повярваме, че новият началник на ДНСК арх. Влади Калинов казва неколкократно в български медии, че през годините Столична община, с всичко е съдействала за проекта Златен Век. За нас е очевидно, че той иска да се заиграва с намеци за корупция, само че именно софийска община е едно от бедствията над Златен Век.

Не събра ли главният архитект всички журналисти от големи медии в пресконференция през 2019 г. и не каза ли, че сградата не е с валидно разрешително. Това подкрепа ли е?
Защо Влади Калинов в момента твърди, че сграда Златен Век е имала валидно разрешително до 2020 г., ние можем да кажем на всички медии каква тайна се крие зад това. Защо през 2019 г. ДНСК не може да го каже, а сега след цели 2 години може.
Защото ние, от Група НОВА СОФИЯ входирахме писмо както в министерството, така и в ДНСК. Писмото ни завършваше с въпрос колко и кои са сградите частни и държавни обекти, строящи се в обсега на т.нар. поправка АРТЕКС. Великите администратори, експерти и корифеи в материята на ЗУТ осъзнаха, че ако не кажат истината, свързана с разрешителното за строеж на Златен Век, а именно че удължаването от 5 на 10 години важи и за тях, сгради за стотици милиони и проекти, зад които стои сериозно европейско финансиране ще се окажат в безвъздушното пространство.
Българските институции и малоумие, създаващо хаос от години са предпоставка за една процъфтяваща корупционна среда.

Нужно е да се изрият до основи всички паразити, които от години тормозят българските инвеститори, които са в основата на корупцията, които са самата корупция, които са способни да ти изпратят няколко протестиращи и после да те спасяват от тях, които да събират подписи от хора в квартала, само за да се обосноват с наличието на граждански жалби и да притискат, докато не получат своето. Очевидно в случаят със Златен Век своето никой не е взел, защото е в съда. И не ги е грижа… Артекс ще си спечелят делата в съда, но администраторите пак ще са тези, които няма да носят никаква отговорност и подписите им все повече ще си качват цената.

Защото оттук нататък – след случая със Златен Век и АРТЕКС, те още ще са там и ще казват:

„А СПОМНЯТЕ ЛИ СИ КАКВО НАПРАВИХМЕ С АРТЕКС? КАКВО СЕ СЛУЧИ С ТЯХ? КОЛКО ГОДИНИ ГИ ВЛАЧИХМЕ ПО СЪДИЛИЩА… ПРАВЕТЕ СИ СМЕТКАТА ИЛИ ЩЕ РЕШАВАМЕ ВЪПРОСА ИЛИ ЗНАЕТЕ…“

Въпреки абсурдния кмет на квартал Лозенец – Комитата, от Демократична България, на който неведнъж сме искали оставката, ние винаги сме заставали зад стремежа на Демократична България да дигитализира целия процес на администриране.
С други думи – премахване на човешкия фактор чрез дигитализация, която ще изключи възможността на генерирането на корупционен натиск върху обществото.
Дигиталният подход е посока, в което тълкувания не се допускат и всякаква манипулация във времето е невъзможна.

Ако дигитализацията беше факт, не само сграда Златен Век щеше да е построена, но и десетки други строежи и намерения щаха да бъдат реализирани.

Това са нови работни места, това е икономически растеж, защото строителството е свързано с десетки други браншове като добив и търговия със строителни материали, производство и търговия с мебели и др. Това би довело и до спад на цените на недвижими имоти. Защото каква е първопричината за покачването на недвижимите имоти – времето за изпълнение и корупцията. И ако в Западна Европа в момента строителството и строителния бранш е под закрила на държавата, за да се генерира икомонически растеж по време на криза, то тук, в България ние сме се сдобили с кметове, които искат събаряне на сгради, сдобили сме се с администрация, която държи да води обречени съдебни процеси, които държавата ще загуби.

Но какво пък толкова, на някои заплатата си им тече, а подписът си вдига цената, независимо кой е на власт.

Днес много хора мислят и вярват, че вървим към промяна. В изказвания по медии новите администратори, с нов морал се опитват да ни внушат, че разрешителното за строеж на Златен Век било изтекло докато компанията АРТЕКС се е борила в съда срещу незаконни актове, издадени от същите тези администратори.

Значи ли това, че ДНСК може да вкарва по принуда всеки инвеститор в съда за какво ли не докато му изтече разрешителното за строеж. Отгоре на всичко обжалват до последна инстанция. И после да иска на всичкото отгоре от инвеститора да събаря етажи, защото сега малоумниците искат събарянето на един етаж от Златен Век, а след завършването на новите съдебни дела тоя етаж пак ще се строи, защото завършването на сградата не може да го прескочи.

Това е абсурда на българската политическа и институционална действителност.

И още нещо, нещо което не може да се забрави:
В последните дни стана ясно, че по времето на политическите протести пред сграда Златен Век, се оказва че сградата си била със законно разрешително за строеж. А всички, протестирали пред сградата се отправиха или към Народно събрание или към кметски постове или към Софийска община, за да ни съветват, управляват, коват закони, но за нас те просто са престъпници.

И имаме въпроси, които риторично ще зададем към компанията Артекс:
Колко пъти бяхте подлагани на проверки и институционален тормоз преди съдебното дело?
Нахлуваха ли в офисите ви представители на държавни организации, за които днес се твърди, че са бухалки срещу бизнеса?
Защото знаем колко и какви писма са били разпращани от прокуратурата до софийска община срещу проекта Златен Век.

Ние, от Група НОВА СОФИЯ сме в пълна подкрепа на проекта Златен Век и искаме дострояването на тази сграда да продължи незабавно!
Ние искаме в столицата ни да има най-високия в Европа, а може би и в света православен храм на нашия Лозенски хълм.