TOP-BG

Протест на служители на съдебната охрана и надзирателите в затворите

Служители на съдебната охрана и надзирателите в затворите и арестите протестираха в София и в цялата страна. Исканията им са за 20% по-високи заплати и по-добри условия на труд.
Вече 6 месеца Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) и Синдикат „Охрана“ водят преговори с министерството, но резултатът е поредното изпратено писмо, в което се пита дали има средства, за да се изпълнят техните искания.
Решението за протестите е следствие от последната среща миналата седмица на 25.01.2018 г. с министър Цецка Цачева, където не са постигнали съгласие. От министерството са припомнили, че разпределението на средства става само в бюджетната рамка и служителите в двете специализирани дирекции – Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) вече са получили 5 % увеличение на основното си възнаграждение от 1 януари 2018 г., съгласно утвърдения държавен бюджет за тази година.
Секторът работи с намален състав, поради лошите условия на труд, а началната заплата на един надзирател в затвор е 540 лв. Исканията са за уеднаквяване на критериите за утежнени условия на труд с тези на МВР, където заплатите са с 200 лв. по-високи. Според служителите с тези 5% увеличението на заплатите им е едва 28-30 лв.
Съдиите също подкрепят протеста на служителите на МП, като смятат исканията им за справедливи. Според тях е необходимо равно третиране на служителите от МВР, които охраняват обществения ред и разкриват престъпленията със служителите от МП – изпълнители на наказанията.
Синдикатите заявяват, че протестите ще продължават докато не се изпълнят исканията им.
От министерството също са на мнение, че е необходимо равнопоставено третиране на всички структури в сектор „Сигурност“ и ще продължат да отстояват това виждане. Въпросът за актуализиране на бюджета за 2018-та година, поставен от синдикатите, е препратен по компетентност към министерството на финансите.


[siteorigin_widget class=“Pdfprnt_Buttons_Widget“][/siteorigin_widget]