TOP-BG

Нов главен архитект на София

Нов главен архитект на София

Длъжността на главен архитект е втората по важност длъжност в управлението на столицата и е пряко свързана с политическата визия за развитие на града и кмета на София.
Тази длъжност се заема след конкурс, но почти винаги изборът в него е предрешен, а конкурса – формален. И може би това е така, защото този пост е пряко свързан с визията на кмета за развитието на града. Би било по-прозрачно ако главният архитект идва с политическия кабинет на кмета, а не с нагласен конкурс, каквато е практиката до момента. Така че отговорността за развитето на столицата да не се размива.
С встъпването на длъжност на новия кмет на София Васил Терзиев, несъмнено започна да се поставя въпроса за смяната на главният архитект Здравко Здравков, който все още заема този пост, въпреки че е от екипа на Фандъкова.
Докато кмета на София Терзиев е питан в националните медии кога ще се смени главният архитект на София, а той все още не дава ясен отговор на сроковете за отстраняване на арх. Здравков, жълтите медии започнаха да тиражират името на небезизвестния арх. Йордан Терзийски – депутат от Продължаваме Промяната, който е зам. председател на комисията по регионално развитие в Парламента. Може би това е една нелоша кандидатура, но важното е, че Здравков е време да си отиде, тъй като заема този пост от години и е свързан пряко с всеки един скандален проект в София по време на управлението на кметицата на ГЕРБ Фандъкова.