TOP-BG

„Нашият дом е България“ през кривото огледало на българските медии

Преди няколко дни с нескрито възхищение направих публикация, свързана с видеоклип. Видеоклип, създаден от фондация „Нашият дом е България“, който исках да споделя с всичките си приятели и най-вече с тези, които отдавна са напуснали България.
Дори и не подозирах какво могат да направят български журналисти с една кауза на млади хора, отдаващи толкова много сили, талант и вяра в създаването на послания към нас, българите и хората по света.

Социалните мрежи за пореден път бяха използвани като оправдание за създаването на вълна от просташки негативизъм.

В процеса на част от снимките, провеждащи се в парк Рила. Впрочем тук е добре да отбележа, че става дума за организация на над 300 човека. В основната си част танцови ансамбли, събрани да извият едно „безкрайно“ българско хоро. Като символ на единение между хората, символ на съпричастност, на цялост…
За жалост, група млади танцьори в почивката се отклоняват. И в миг на въодушевление навлизат с танц в едно от Седемте Рилски езера. Снимката, която си правят, публикуват в социалните мрежи. Това дава незабавен повод за създаването на най-безсмислената агресивна и нечистоплътна кампания към фондация „Нашият дом е България“ и лично към организатора на събитието младия и талантлив архитект Пламен Пламенов Мирянов.

Ето как обичайно става това:

Напоследък сутрешни блокове на телевизии като НОВА и БТВ започват своите предавания и репортажи с думи „Фейсбук породи вълна от недоволство…“ или „Снимка, разбуни духовете и произведе вълна от недоволство в социалните мрежи…“… Новини, създадени от десетина публикации, преизпълнени с омраза и квалификации. Някои от тях задължително стават част от каналите на различни медии. В конкретния случай снимката ражда публикации не толкова за събитието, кампанията и посланията, колкото за това, че някой е извършил нарушение и е глобен. Да, защото организаторите на събитието плащат глоба, каквато е предвидена от закона, както и публично се извиняват за извършеното нарушение.

Колко му е сутрешните блокове на национални телевизии като НОВА и БТВ да яхнат поредната безплътна ярост на социални драскачи. Достигайки до там да се превръщат в обществени обвинители. Така се раждат герои като кравата беглец, козите на баба Дора и самата Дора и какво ли още не… Чрез подобни манипулации десетки хора хукнаха да спасяват стада. Стада, заразени от чума, подкрепяни от стотици последователи в социалните мрежи, искрено вярващи, че не са болни. А държавата в лицето на Министерство на земеделието и други институции искат садистично да умъртвят животните в засегнатите от болестта райони.
За съжаление хиляди български зрители всяка сутрин са подложени на поредна вълна от псевдо-новини и скандали, родени и израснали на крилата на Фейсбук групички, търсещи популярност в своята призрачна анонимност.
Жалко е, че стотици хиляди хора бяха омърсени, употребени и лишени от шанса да преживеят по автентичен начин посланието на това, което създаде екипът на фондация „Нашият дом е България“ чрез своя видео клип.

„Нашият дом е България“

е от поредица видеоклипове, целящи издигане на националното самочувствие и дух на българите, популяризиране красотата на родината и съхранение на националните ни традиции, фолклор и култура.

Режисьор: Пламен Пламенов Мирянов
Отговорен оператор: Марин Маринов Маринов
Оператори: Йоан Славов, Николай Павлов, Томислав Михайлов, Иван Иванов
Монтаж: Марин Маринов Маринов
Музика: Анс. Чинари – Даули

Тази година екипът на арх. Пламен Пламен Мирянов спечели Голямата награда на международен тур филм фест Велико Търново  с филма „Магията на Българската роза“.