TOP-BG

Медици на протест

В международния ден на сестринството, медици излязоха на протест за по-добри заплати и по-добри условия на труд пред Министерски съвет в столицата.
За да си докарат по-прилична заплата, медиците работят поне на две места или взимат ненормален брой нощни дежурства. Персоналът в болниците не достига, работата е двойна, тъй като липсват кадри и недостигът непрекъснато расте, средната възраст е 53 години, а заплатата 600 – 700 лв.
Медиците искат спешни мерки от Правителството, за да може този проблем да бъде решен. Въпреки декларациите на протестиращите, според правителството и лично министър-председателят Бойко Борисов обаче заявяват, че проблемът не е в Правителството и в липсата на бюджет, а в разпределението на сумата от Здравното министерство, Здравната каса и самите болници.
С подобни изявления обаче проблемът няма да бъде разрешен и то не само в този бранш. Още преди 10 години се говореше, че ще има дефицит на медицински кадри, тъй като с подобни условия на труд те не могат да бъдат задържани да работят в страната. С изречение като „Ще счупим държавата накрая“ премиерът на страната не търси решение на проблема или диалог и за пореден път създава предпоставки за превръщане на подобни икономически искания в политически протести за оставка.
Очевидно държавата ни се нуждае от реформи и то не само в сферата на здравеопазването, но за съжаление желание за такива липсват, както в управляващата партия, така и в парламентарната опозиция, която е склонна да яхва всяко едно недоволство единствено, за да обслужва политическите си апетити за власт.

[siteorigin_widget class=“Pdfprnt_Buttons_Widget“][/siteorigin_widget]