TOP-BG

Кой не иска Златен век?

Кой не иска ЗЛАТЕН ВЕК?

След като политическата буря около имотите на Цветанов постепенно утихна, ГЕРБ успя да се мобилизира и защити себе си. Обвиненията започнаха да губят своята острота в мотивите и тяхната несъстоятелност, а българският инвеститор, въвлечен в бурята беше оставен да се оправя сам.
Дори нещо повече, стигна се до там, че срещу компанията АРТЕКС Инженеринг се подновиха всякакви спекулативни твърдения – от това, че е подкупила цялата управляваща власт, чрез продавани евтини имоти, до това, че строежите им са незаконни, че са прокарвани лобистки закони специално за тях и какво ли още не.
В началото на скандала компанията се опита, излизайки с изявление да се дистанцира от политическия скандал, но това като че ли наля повече масло в огъня и едва ли някой имаше уши да чуе за какво става дума. Нещо повече – журналисти записваха опитите си да проведат разговор и ги пускаха след това в медиите без предупреждение, с напълно манипулативни заглавия.
У нас, по разбираеми причини хората смятат за мръсни думи – приватизация и обществена поръчка. Счита се, че българският бизнес еднозначно е изплувал от мръсотията на прехода, от раздадени куфарчета, от приватизационни грабежи и престъпни групировки.
Цели поколения са възпитавани в това, че чорбаджията е изедник и грабител, богатството задължително е придобито по нечестен път и че първият милион задължително е престъпен.
Възможно ли е компания, която през изминалите 25 години, не е участвала в нито една приватизационна сделка, в нито една обществена поръчка да бъде съсипвана, само защото си е позволила лукса да не пести от качеството и да създава сгради, достойни за възхищение и мечта за мнозина?
Дали в България накрая няма да останат само фирми, създадени и управлявани от сенчестия силов бизнес, който по разбираеми причини може да устои на всичко.
Нормално ли е, група политически интриганти да се препитават чрез създаването на псевдо-обществен натиск, който е отразяван с такъв ентусиазъм от медиите?
Не е ли абсурдно архитектът на София Здравков да заявява в пресконференция, че той никога нямало да подпише разрешение за удължаване на строежа на сграда Златен век, без да обясни защо?
Общо взето отдавна е ясно:
Ако си организатор на протест, ти си носител задължително на истинност и правда, която е неоспорима, без значение какво е законодателството в страната и какво е становището на българските институции по въпроса.
В случаят със сграда Златен век, излязоха публикации, разкриващи самоличността на хората, използвали политическия скандал, за да изплуват на повърхността, защитавайки не позицията на гражданите, а своята личностно-партийна, платена позиция, вменявайки я на всички и от всички.
И защо нито една телевизия не зададе въпрос на разпространителите на всевъзможни глупости на коя партия са членове: о, не, те не са просто членове, те са част от управителния орган на партия Нормална държава.
И защо половината членове на тази партия излизат на протести в Лозенец, начело с Георги Кадиев? Може би всички те са от кв. Лозенец? Малко съм объркан… преди това май че всички бяха от кв. Младост. Защото винаги се казва, че „Граждани на квартала са излязли на протест.“
Никой не иска да задава излишни въпроси, за да не развали поредния си репортаж.
От доста време партията фантом на Георги Кадиев се превърна в инструмент за генериране на обществен натиск, обикаляща кварталите на София от името на всякакви граждански комитети и сдружения.
Това са хора, които след избирането на Иванчева в Младост, сега се опитват да възпроизведат този модел и в други квартали за придобиване на кметски места и общински съветници чрез създаване на обществен натиск по различни казуси. Често, докато беше на власт Иванчева сама създаваше протести в собствената си община и по този начин притискаше инвеститорите в квартала да плащат. Самата тя се хвали, че ги е карала да правят детски площадки, инфраструктурни ремонти за тяхна сметка. Само съда ще каже дали тази жена е взела подкуп в особено големи размери. Каквото и да реши съда, аз се питам нормално ли е кмет на община да притиска, изнудва и тормози инвеститорите в квартала?
Впрочем, когато говорим за инвеститори, българина много рядко си задава въпроса колко голям е риска на хората, които се заемат с подобни проекти. Обикновено те се осъществяват с огромни банкови кредити, в които трудно може да се включват пари, свързани с дарения в общината и не дай си боже подкупи.
Същите плащат данъци и отварят работни места в бранш, който е жизнено важен за икономиката на страната.
Знаейки за това, както и за риска, който всеки инвеститор поема преди започването на голям проект, протестерите са с ясното съзнание, че могат да постигат цели и да притискат не само управляващите, но и самия инвеститор.
Не е ли абсурдно, че кметицата на ГЕРБ – Фандъкова, която според протестерите е „купена“ от АРТЕКС, била казала на главния архитект на София да не подписва удължаването на разрешителното за строеж на сграда Златен век. Явно кмета нарежда на главния архитект какво да прави! И тук отново може да се зададе въпроса защо? Защото има натиск от няколко протестиращи или причината е друга? Не мога да гадая…
И ако на улицата излизат десетина човека, всъщност без значение колко са, то останалите граждани, които също са данъкоплатци, които също са гласоподаватели и жители на града остават безмълвни наблюдатели.
При това положение явно и кметът трябва да понесе своята отговорност и да подаде оставка след всичките мега-скандали, свързани с обществените поръчки, тяхното качество на изпълнение и спорна естетика.
Според мен кметицата на София, в желанието си да притъпи всяка една обществена реакция е достигнала до редовно посипване на главата с пепел.
И въпреки, че заяви, че сграда Златен век е законна според Дирекция държавен строителен контрол, чиято компетенция определя законността в подобни казуси, нашата любима кметица застана в подкрепа на т. нар. протестиращи граждани от Нормална държава, въпреки че едва ли те точно са нейните гласоподаватели.
Всички, които се обявиха срещу институциите и техните решения, които искат да спрат строежа на сградата, казват че политиците защитават компанията.
Не е ясно обаче как:
Дали със създадените институционални препятствия на строежа.
Дали с изявленията на Здравков и Фандъкова.
Дали с това, че им правят непрекъснато проверки от всякакви институции.
Или с нескритата подкрепа към протестираща извънпарламентарна и опозиционна партия.
До този момент държавата с нищо не е доказала, че е в състояние да защити българския бизнес.
Близко сме до времето, когато ще започнат да воюват помежду си квартални НПО-та, отстоявайки различни интереси и позиции. Защото на гражданите бе отнета възможността през последните години автентично да отстояват своите интереси.
Този феномен може да бъде явление в една страна, само ако държавността е на много ниско ниво. Затова и българинът няма доверие в институциите.
На практика протеста срещу сграда Златен век е протест срещу управляващата партия, а българското общество е готово да превърне в жертва една безупречна компания, създала стотици работни места и жилища, колкото един град.

Автор: Кирил Апостолов

Източник: kabox.eu