НОВА СОФИЯ

„Благодарим ти, партийо любима, за нашето щастливо детство“ (комунистически лозунг)

Този месец излезе решението на съда по казуса Златен век, обявил акта за спиране на строителството на тази сграда за несъстоятелен, осъждащ ДНСК да заплати разходите по делото и определящ срока за дострояване на сградата до 2028 г.

Внучето на член на ЦК на БКП и син на високопоставен в йерархията на комунистическия режим функционер, работил дълги години зад граница, днес е в първите редици, предвождащ несломими борци за законност и справедливост. И до момента, заедно с цялата си рода борецът за законност и справедливост живее в доволно просторно жилище, което не е закупено, а получено по партийна линия. И въпреки многобройните публикации и скандали около фигурите на протестерите, които предвожда, свикнали всичко да им се дава наготово след всяко тропване на крак, днес, не са съгласни с решението на съда, въпреки, че през цялото време на процеса твърдяха, че ще се съобразят с решението на съда, независимо какво е то. Явно, въобразявайки си, че съдебното решение е предрешено и продиктувано от обещания на политици, които искаха да ги кротнат малко по време на евро изборите. Наглостта на протестерите стига дотам, че вече са обявили, че никакво решение на съда няма да бъде признато от тях, ако не отговаря на техните щения и мераци за спирането на толкова голям обект, който е наполовина построен и е с напълно законни документи. И както българският съд постанови на първа инстанция е със законно разрешително за строеж до 2028 г. И това се отнася не само за този строеж, а и за десетките други подобни сгради, категория 1 и 2 в сходна ситуация, за които ние, от Група НОВА СОФИЯ изнесохме поредица от документи в разследване на сходни казуси. Ще цитираме част от решението на съда, в което се казва следното:

„Новата редакция на материално правната норма на чл. 153, ал. 2 от ЗУТ следва да се прилага за всички правоотношения, които не са приключили към датата на влизането й в сила, респ. Към всички разрешения за строеж, чиито срок не е изтекъл към тази дата.“

Арогантността на протестерите стига дотам, че те не само дефинират какво точно трябва да бъде правилното според тях съдебно решение, но и имат желание лично да платят на адвокати, които вместо институциите да отстояват имагинерните им тези. Днес същите тези медийни галеници призовават премиера на страната да изпълнява някакви мъжки обещания, които им бил дал при срещата си с тях, и които днес той не бил изпълнил… Нима изпълнението на мъжките обещания на премиера е равнозначно на предизвестено съдебно решение?!? Ако беше така, нямаше ли българският съд да се окаже доказано напълно под контрола на управляващите политици.

Очевидно е че всички анализи, направени от нас на наличните документи по този казус и разкриването на други обекти са дълбоко осъзнати и включени в същото решение, за да се сложи край на медийните интерпретации в търсене на политически скандали, там където ги няма. Които в повечето случаи са за отклоняване на вниманието от важни за обществото ни проблеми или събития.

Група НОВА СОФИЯ